Nagyüzemben hantáznak az olimpiai tanulmányról

A budapesti olimpia hatástanulmánya nem áll a Miniszterelnökség rendelkezésére – válaszolta a kancellária némileg váratlanul Pataki Mártonnak, az Együtt politikusának, aki párttársaival reménytelennek látszó küzdelmet folytat azért, hogy megismerje az 1400 oldalas dokumentumot.

A Magyar Olimpiai Bizottság korábban azzal hárította el az ellenzéki párt érdeklődését, hogy a dokumentumot csak megrendelője, a Miniszterelnökség adhatja ki. A kancellária viszont azért nem küldte el az időközben lapunk birtokába jutott tanulmányt az Indexnek, mert az úgymond még nem is készült el.

Most újabb fordulat állt be: a nem a fővárosi fejlesztések melletti kiállásáról ismert Lázár János minisztériuma átadta a kiemelt jelentőségű sportlétesítmény-fejlesztésekkel összefüggő „forrásokat és okiratokat” – köztük a hatástanulmányt – Seszták Miklós fejlesztési miniszternek. A Miniszterelnökség válasza egy múlt heti kormányhatározatra utal. E szerint – írta a tárca – Fürjes Balázs kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök a fejlesztési miniszteren keresztül irányítja. Csakhogy ez február óta így van, a Miniszterelnökség eddig mégsem hivatkozott arra, hogy ne rendelkezne a hatástanulmány fölött.

Fürjes Balázs munkaruhában
Fürjes munkaruhában
Veres Viktor / Népszabadság

Az egy hete hozott jogszabály mindössze annyi változást tartalmaz, hogy Fürjes munkáját a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban titkárság segíti. Alighanem ide került a megvalósíthatósági tanulmány. Továbbá ezután Seszták határozhatja meg, hogy Fürjes mely sportközpontok fejlesztését irányítja.

Hogy az olimpiai fejlesztések felelőse Fürjes legyen, adja magát. A Puskás Ferenc stadion és a Dagály uszoda építése eddig is hozzá tartozott, ahogy a Művészetek Palotája mellett létesülő Millenniumi Konferenciaközponté is. Az utóbbi a súlyemelőversenyek helyszíne lenne a 2024-es reménybeli budapesti olimpián.

Fürjes számára nem új a feladat, hiszen az első Orbán-kormány idején már volt a 2012-es olimpiai pályázat miniszteri biztosa. Korábban Deutsch Tamás kabinetfőnökeként dolgozott, és felelt a Papp László Aréna felépítéséért. Később vezető posztokat töltött be a Wallis-csoportnál, aztán a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója volt.

Kormánybiztossá 2011-ben nevezték ki. E minőségében – a már említett sportlétesítmény-fejlesztéseken kívül – hozzá tartozik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem elhelyezése a Ludovika Campusban, a Sorsok Háza, a Rubik-múzeum, valamint a Népliget fejlesztési tervének elkészítése és megújítása is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.