Fortuna a Class FM-re költözött

2013 első hetétől az MR1-Kossuth Rádió helyett a Class FM közvetíti a lottósorsolásokat – erről honlapján adott hírt a Szerencsejáték Zrt.

A Kenó, az Ötöslottó, a Joker, a Skandináv lottó és a Totó nyertes számait is a Classon sorsolják ki mostantól. A HVG Online cikke szerint bruttó 52 millió forintos szerződést kötöttek a Class FM-et működtető társasággal, ami kétmillióval több a Kossuth Rádióval tavaly kötött szerződésüknél.

A Szerencsejáték Zrt. a hallgatottsági adatokkal magyarázta a váltást: tavaly novemberben a 18 év felettiek körében a Class FM halgatottsága 23,6 százalékos, míg a Kossuthé 18,8 százalékos volt. Ennél jóval jelentősebb a különbség a fiatal korosztályoknál, Budapesten például a 18–29 évesek 30 százaléka preferálja a Classt, és csak 1 százalék a Kossuthot.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Szerencsejáték Zrt.-nek eddig is a Class volt a kedvenc rádiója: az adó 2009. őszi indulása óta náluk költötték el rádiós hirdetéseik túlnyomó többségét, míg a hallgatottságban alig lemaradó másik országos kereskedelmi adónál, az – azóta megszűnt – NEO FM-nél minimális összeget költöttek. A Szerencsejáték Zrt. a rádiós reklámokra szánt költségvetésének csaknem 90 százalékát a Class FM-nél költötte el 2011-ben és 2012-ben is (2011-ben például nettó 464 millió forintot), míg a hasonló hallgatottságú NeoFM-en mindkét évben 10 millió forintnál kisebb értékben hirdettek.

A Class FM a fideszesként elkönyvelt nagyvállalkozó, Nyerges Zsolt többségi tulajdonába tartozik, aki a Közgép építőipari céget is vezeti – Simicska Lajos oldalán. Szintén nem áll túl távol Simicskától a lottósorsolás adásait gyártó cég. A Hung-Ister a Fidesz holdudvarához tartozó médiabirodalmak egyikéhez, a Nemzet-csoporthoz (Magyar Nemzet, Hír TV, Hung-Ister, B-Reklám Kft., Mahir Zrt.) kapcsolódik, amely Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozik. A Hung-Ister a B-Reklám Kft. tulajdonában van, amelynek tulajdonosa Simicska Lajos és a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft.

A Hung-Ister vezetője 2005 és 2010 között az a Fazekas Csaba volt, aki 2004-ben néhány hónapig a Hír TV vezérigazgatói posztját is betöltötte. Szalai Annamária, a Médiatanács elnöke 2010 őszén Fazekas Csabát nevezte ki a közmédia tulajdonosi alapjának (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, MTVA) élére, de 2011 februárjában lemondott, és visszament korábbi pozíciójába a Hung-Isterhez.

Az Atlatszo.hu birtokába került szerződések szerint a Szerencsejáték Zrt. részéről először az Orbán-kormány idején, 1999-ben kötöttek tízéves szerződést a Hung-Isterrel a sorsolási műsorok gyártására, majd a szocialista kormányzat idején, 2009-ben lejárt szerződéseket 2014-ig meghosszabbították.

A Szerencsejáték Zrt. 2012 végén újabb, 1,6 milliárd forintos szerződést kötött a Hung-Isterrel, azaz csak rádióadót "váltottak" – a gyártó a régi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.