Vigyázat, forróság jön a hétvégén!

Hőségriadót rendelt el a hétvégére és a jövő hét elejére az Országos Tisztifőorvos, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint tartós hőhullám várható.

Az előrejelzés szerint péntektől határozottan erősödik a nappali felmelegedés, aznap még a hűvösebb reggelnek köszönhetően csak az ország egy részén (Dunántúl és az Alföld nyugati része) lehet 25 fok közelében vagy a fölött a napi középhőmérséklet. Ezt követően a hajnali minimum-hőmérsékleti érték is emelkedik, napközben a maximum-hőmérséklet akár a 39ºC-t is elérheti. Jövő hét közepéig száraz, napos idő várható, az ország nagy részén 27-30 fokos napi középhőmérséklettel. Előreláthatólag szerdán, de inkább csütörtökön mérséklődhet a meleg.

A magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti a szervezetet, hogy a hőegyensúlyt megtartsa: az izzadással folyadékot veszít a szervezet, fokozódik a szomjúságérzet, szaporábbá válik a szívverés, a légzés. Romlik a vérellátás az erek kitágulása miatt, ennek következménye a szédülés, a gyengeségérzés, a fáradékonyság. Komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel.

A túlhevülés megelőzése érdekében az ÁNTSZ szakemberei azt javasolják, hogy délelőtt 10 és délután négy óra között, aki teheti, lehetőleg ne tartózkodjon a szabadban. A lakásban legalább a pihenésre használt helyiséget sötétítsék el függönnyel, nappal tartsák zárva az ablakokat. A klímaberendezést a külső hőmérsékletnél csak 4-5°C-kal alacsonyabbra szabad csavarni. A gyermekek testét naponta többször is nedves törléssel, esetleg lemosással, zuhannyal kell hűteni.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy lehetőleg szellős, természetes anyagú, laza ruházatot válasszunk a forró napokon.  

Állítják: a folyadékpótlásra legjobb a víz. A melegben kellemes üdítő a langyos citromos tea. Nem kell megijedni, ha a gyerekek étvágya csökken a melegben, fontos, hogy folyadékot bőségesen fogyasszanak. (Onnan tudhatja biztosan, hogy elegendő folyadékot fogyasztott, hogy bőséges szalmasárga vizeletet ürít.) Babáknál a pelenkának 2-3 óránként nedvesednie kell. Kiemelt figyelmet kell fordítani a szoptatós anyákra, mivel ők a szoptatással biztosítják a gyermekük folyadékigényét is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.