Forrong Orbán médiája

Néhány héten belül politikai napilappá alakítják át a Napi Gazdaságot, a Simicska Lajossal történt szakítás után a Magyar Nemzet helyett ez lesz a kormányközeli lap. A Magyar Nemzetnél és a Hír TV-nél sorra mondanak fel a munkatársak, a Napihoz és az állami médiához tartanak. Az MTVA vezérigazgatója büszke az új hírcsatornára a sorozatos hibák ellenére is.

A Magyar Nemzetnél és a Napi Gazdaság című napilap szerkesztőségeiben is kész tényként kezelik, hogy néhány héten belül, legkésőbb május végén indul az új kormányközeli napilap Liszkay Gábor vezetésével. A Magyar Nemzet korábbi főszerkesztőjének lesz a feladata a Napi Gazdaság átalakítása. Információink szerint nem kizárt, hogy Liszkay meg is veszi a Napi Gazdaság kiadói jogait a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-től.

Fotó: Banczik Róbert / Népszabadság

Pénze biztosan van, hiszen február elején, amikor lelkiismereti okok miatt felmondott a Magyar Nemzetnél, Simicska Lajos még aznap kivásárolta a napilapban és a Hír TV-ben meglévő tulajdonrészeit. Liszkaynak a politikai napilaphoz azonban új szerkesztőséget kell toboroznia, hiszen a Napinál főként gazdasági szakújságírók dolgoznak. A csapat összegyűjtése már meg is kezdődött, ennek jeleként mondanak fel egyre többen a Magyar Nemzetnél. Az elmúlt három napban több mint tíz újságíró, korrektor, illetve tördelő távozott a laptól, a legtöbbjük Liszkayhoz tart.

Információink szerint az új kormányközeli napilap létrehozására a Fidesz legfontosabb vezetői is rábólintottak, mert végképp szakítottak Simicska Lajossal, miután ügynökvádat fogalmazott meg Orbán Viktorral szemben. Az új lap jelentős állami hirdetéscsomagra számíthat, amit nyilvánvalóan a Simicska-médiabirodalomtól, a Magyar Nemzettől, a Hír TV-től és a Heti Választól emelnek át.

A Hír TV-nél is folyamatos a mozgás. Műsorvezetők, riporterek, operatőrök, egész stábok távoznak a tévétől, mert nem akarnak az Orbán Viktorral szembeforduló Simicska Lajos cégénél dolgozni. A tévés szakemberek egy része az állami médiához tart.

Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója pénteken interjút adott lapunknak (lásd 4. oldal). Nem akar lemondani amiatt, mert eddig nem tapasztalt hibasorozatot produkált az új állami hírcsatorna az M1-en, s visszazuhant a nézettség. Ő viszont büszke arra, hogy huszonöt év után irányításával hajtották végre az első komoly változást a közmédiában. A hibákat folyamatosan javítják, s szerinte a nézettség emelkedni fog.

A Fidesz médiabirodalmának forrongása közben egy régi támogató, a Helyi Téma kidől. Vitézy Tamás ingyenes havilapja 2004-től eleinte 750 ezer, majd csökkenő példányszámban vállaltan a Fidesz politikáját támogatta, de 2013-tól a csökkenő hirdetési árbevételek miatt veszteségbe fordult a vállalkozás, idén februárban már nem is jelent meg. A Cink híre szerint Vitézy Tamás a napokban egy értekezleten jelentette be, hogy bezárja a lapot.

Anyagi források híján pénteken a Galamus is lehúzta a rolót. Az öt évvel ezelőtt indított balliberális véleményportál megszűnését Mihancsik Zsófia főszerkesztő jelentette be a honlapon. Azt írta, a jelenlegi viszonyok között és feltételek mellett sajnos nem működtetheti tovább a honlapot.

És mindez csak néhány hét fejleménye. Távlatosabban tekintve: két éven belül főszerkesztőt váltottak a legnagyobb hírportálok, egyre nehezebb a TV2 helyzete, nagyot változott az RTL, szétzilálódóban a Simicska-birodalom – és a változások mintha gyorsulnának is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.