„Elég volt! Ezt nem tűrhetjük!” - forrong a hitközség

Elege lett a belviszályból a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) zuglói körzetének, ahogyan abból is, hogy a szervezetnek egyre negatívabb a megítélése. A zuglóiak a felelősnek tartott Schwezoff Dávid ügyvezető igazgató lemondását követelik.

Elismerjük, hogy késlekedtünk – így kezdődik a BZSH zuglói körzetének közleménye, amely a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) honlapján jelent meg.
 
A zuglóiak belátják, hogy felhívásukat akkor kellett volna „minden jóérzésű hittestvérünknek” eljuttatniuk, amikor Tordai Péter arra hivatkozva nem tett eleget Heisler András felszólításának Schwezoff Dávid visszahívására, hogy nem kapott ilyen irányú jelzéseket a körzetektől. (Tordai Péter a BZSH időközben menesztett elnöke, Heisler András a Mazsihisz elnöke, Schwezoff Dávid pedig a BZSH új, „kalandos előéletű” – régebben egyebek mellett katolikus kántorként és transzvesztita előadóként is ténykedő – ügyvezető igazgatója, akit a lemondott Zoltai Gusztáv helyére választottak.)

A zuglói közösség képviselői tarthatatlannak és tűrhetetlennek tartja azt az állapotot, amely a Mazsihisz és a BZSH vezetése között kialakult. Mindezért „egyértelműen” Schwezoff Dávidot teszik felelőssé.

Hangsúlyozzák: állásfoglalásukban és felhívásukban nem játszik szerepet az ügyvezető igazgató múltja. Megválasztása óta várják, hogy azon kijelentései, miszerint a megújulás és az átláthatóság mellett elkötelezett, terveiben és tetteiben is testet öltsenek.

A megvalósítás helyett azonban – olvasható – a rágalmazás határát súroló körlevelek, elő nem készített döntések, pazarló, koncepció nélküli változtatások jellemzik a július eleje óta tartó időszakot. Az elmúlt hetek történései azzal szembesítettek a zuglóiakat, hogy „vezetői képesség nélküli személyt választottunk. Egy vezető ugyanis nem az ellentétek kiélezésében és a konfliktusok elmélyítésében érdekelt, hanem azok fel- és megoldásában.”

A felhívás szerint a BZSH és a Mazsihisz vezetősége nem tud egy asztalhoz leülni, mert a BZSH ügyvezetője kitér a párbeszéd lehetősége elől. Közös belső ellenőrzési hatáskörbe tartozó ügyet rendőrségi feljelentéssel kíván megoldani, a BZSH intézményeiben „nyilatkozataival zavart és bizonytalanságot kelt”. A szervezetnek egyre negatívabb a társadalmi megítélése, Schwezoff számára Schweitzer József professzor neve és személye sem jelent már igazodási pontot.

„Itt az idő, hogy saját alkalmatlanságát felismerje! Nem kívánjuk hallgatásunkkal tovább segíteni azt, hogy ez az ámokfutás tovább folytatódjon. Elég volt! Ezt nem tűrhetjük!” – áll a közleményben.

A zuglóiak a magyarországi zsidóság érdekeire hivatkozva arra kérik minden hittestvérüket, hogy aláírásukkal követeljék Schwezoff Dávid azonnali lemondását.

A felhívást a zuglói közösség nevében Donáth Judit egyetemi adjunktus; Gerő Péter filmrendező, Lebovits Imre egyetemi docens; Kálmán Éva tudományos főmunkatárs, Kiss Henriett magyartanár és Kósa György zeneterapeuta jegyzi.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.