Forrás nélkül nem megy: csődvédelmet kért a Pápai Hús

Jelentős külső forrás nélkül nem lehet érdemben újjászervezni a nemrég stratégiai vállalattá minősített Pápai Hús 1913 kft.-t, mely csődeljárási kérelmet nyújtott be a bíróságra – jelentette ki pápai sajtótájékoztatóján Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő.

Közvetlenül ezer dolgozó megélhetését érinti a százéves pápai húsgyár sorsa. A kormány idén július elején minősítette kiemelt jelentőségű gazdasági szervezetté a vállalatot. Ez azt is jelenti, hogy nemzetgazdasági vagy kiemelt közérdek fűződik a cég reorganizációjához. A törvény értelmében az ilyen vállalatokat a meginduló eljárásban fizetési moratórium illeti meg, illetve beszállítói nem függeszthetik fel az alapanyag, jelen esetben az élő állat, folyamatos ellátását. 

A többségi önkormányzati tulajdonban működő  Pápai Hús csütörtökön bejelentette a megyei bíróságnak csődeljárás iránti kérelmét, ez alapján egyelőre ideiglenes fizetési haladékot kapott.

Százhúsz napos szabad levegőhöz jutott a gyár, addig kell megegyezni az adósokkal, hogy elkerüljék a felszámolást.

Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő elmondta: a vállalat tevékenysége 2011 első negyedévében fordult veszteségbe. Képtelenség ugyanis az ágazati adóterheket kigazdálkodni, hangsúlyozta a képviselő. Utalt arra, hogy az útdíj tovább rontja a magyar élelmiszeripar versenyképességét.

A szocialista politikus szerint egyre kevesebb a sertéstartó, közülük is sokan külföldre, például Romániába adják el állataikat. Ennek következtében a gabonaárak is sokat estek.

A pápai gyár megmentéséhez a cég újjászervezése mellett jelentős külső forrásra van szükség, állította Gőgös. Ez lehet a tulajdonos pénze, vagy akár a beszállítók is lehetnek tőkéstársak. Igaz, tette hozzá, tartós kintlévőségeik miatt a beszállítók bizalma erősen megingott.

Csupán akkora figyelmet kérünk a pápai gyár megmentésére, amekkorát a kormány politikai ellenfeleinek lejáratására fordít - jelentette ki a képviselő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.