Forradalmi hangulatban a hallgatók

Blokád alatt tartja több száz hallgató az ELTE Bölcsészettudományi Karának Trefort-kerti campusát. A Hallgatói Hálózat által szervezett tiltakozó akció részben egy hétfő délelőtti akció, másrészt a délután megtartott Deák téri tüntetés folytatása. A mintegy ezer diák végigmenetelt a belvároson, majd miután visszatértek a Múzeum körútra, úgy döntöttek: legalább kedd reggelig megszállva tartják az épületet.

"Maradhatunk reggelig, de este nyolctól már mi felelünk a campus épségéért" – érkezik a hírrel egy hallgató. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának Gombocz Zoltánról elnevezett előadójában óriási üdvrivalgás fogadja a szavait. A hírnök egyenesen Dezső Tamás dékántól jött, aki a hétfőn kiadott hivatalos közleményében ugyan elítélte a Hallgatói Hálózat (HaHa) által szervezett megmozdulást, ám látva a felfokozott indulatokat és a hatalmas tömeget, átmenetileg engedélyezte az ideiglenes egyetemfoglalást.

A blokád délelőtt kezdődött, amikor a HaHa aktivistái váratlanul elfoglalták a Trefort-kerti campus néhány előadótermét, ezzel megakadályozták a tanítást, egyúttal arra kérték diáktársaikat és az oktatókat, hogy vegyenek részt az általuk meghirdetett "szabadegyetemen és fórumon". Az aktivisták által blokádnak titulált akcióba eredetileg csak a bölcsészhallgatókat akarták bevonni, ám délután már más egyetemek diákjai és tanárai is csatlakoztak a megmozduláshoz. Ők jórészt a Deák térről érkeztek, ahol részt vettek a szintén a HaHa által meghirdetett tüntetésen.

Az Orbán-kormány oktatáspolitikája ellen demonstrálók – mintegy ezren lehettek – elsősorban a hallgatók röghöz kötésének alaptörvénybe tervezett beemelése ellen tiltakoztak.

"Nem akarok beszédet mondani!" – ezzel a meglepő fordulattal vette kezébe a mikrofont az első szónok, Birtalan Gergő, aki mintha csak egy szertartást celebrált volna: az általa skandált jelszavakat a tömeg esküszerűen, mondatonként ismételte utána. "Magyar vagyok. Magyarországon akarok élni, tanulni és dolgozni. A tudás univerzális érték. A tudáshoz való jogot alapvetőnek tartom" – sorjáztak az aktivista mondatai. Beszéde végén először hangzott fel a "Nem hagyjuk!" kórus, amit később visszatérő rigmusként skandáltak a résztvevők.

A Felvidékről érkezett Nagy Zsolt, aki az ELTE Társadalomtudományi Karán tanul, a bal- és jobboldali pártokat egyformán felelősnek nevezte a kialakult helyzetért: szavai szerint az elmúlt 23 évben egy demokratikus és szolidáris állam felépítése helyett a gazdasági-politikai elit ámokfutásának lehettünk tanúi. Nagy Zsolt üzenetet intézett a 23 évvel ezelőtti Orbán Viktorhoz, számon kérve rajta, hogy az az ember, aki egykor képes volt küzdeni a hazugság ellen, miképp tehette a teljes felsőoktatást Parragh László kamarai elnök játékszerévé. A demonstráción egyébként nagy sikert arattak Orbán Viktor felvételről bejátszott szavai: egy korábbi interjúban még ellenzéki politikusként ugyanis úgy fogalmazott, "az első diploma megszerzése mindenki számára legyen ingyenes".

Barabás Richárd, a HaHa aktivistája apokaliptikus képekben rajzolta meg a felsőoktatás jelenlegi állapotát, megfogalmazása szerint az egész ország lángokban áll, a fiatalokat az erő, a jó szándék és a hit tüze hajtja. "Megígértük, hogy visszatérünk az utcára, és most itt vagyunk. Mi ugyanis betartjuk az ígéreteinket, nem úgy, mint mások" – tette hozzá arra utalva, hogy a kormány az alaptörvénybe kívánja emelni a hallgatói szerződések ügyét. Barabás szerint a tervezett lépéssel a kabinet szembeköpte a tárgyalópartnereit, egyúttal azt kérte a politikusoktól, hogy térjenek vissza végre a józan ész útjára.

A HaHa tüntetésén mindenesetre nem láttuk nyomát annak, hogy a szervezetet bárki is külföldről pénzelné: a lestrapált Suzuki csomagtartójában elhelyezett hangszóró, a több alkalommal is csődöt mondó mikrofon inkább arra utalt, hogy a diákoknak csak a létező legolcsóbb, házilag buherált hangosításra futja. Hasonló minőségben készültek el a transzparensek is, köztük "a felülről nyitott felsőoktatást" szimbolizáló kép is, amelyen egy óriási porszívó szivattyúzza ki a milliárdokat az egyetemekből.

A tüntetésen épp akkor értek véget a beszédek, amikor a Deák tér másik oldalán felbukkant a Kossuth térre tartó Éhségmenet. Birtalan Gergő azt közölte a jelenlévőkkel, hogy fontos társadalmi problémának tartják ugyan a "szomszédos" rendezvény által felvetett kérdéseket, ám a HaHa nem kíván csatlakozni a menethez, mivel azt pártpolitikai eseménynek, nevezetesen MSZP-megmozdulásnak tartják. Így aztán a hallgatók menete az ellenkező irányba indult el. A tervek szerint körbejárták volna a fővárosi campusokat, ehhez képest már a Trefort-kertben elakadtak, miután belecsöppentek a bölcsészhallgatók által indított egyetemi blokádba.

A három nagyelőadót megtöltő diákok skype-on próbáltak meg kapcsolatban maradni egymással, ám az operatív döntéshozatal láthatóan nem ment könnyen. Végül hosszas huzavona után megszavazták, hogy az éjszakát az egyetem épületében töltik, és kedden reggel hoznak döntést arról, meddig is folytatják a blokádot. A résztvevők megszavazták azt is, hogy megpróbálnak még több hallgatót maguk mellé állítani, ezért kedden este végül mégis körbejárták a belvárosi felsőoktatási intézményeket. A rendőrök által biztosított menetben leggyakrabban a „Demokráciát!, a „Szabad országot, szabad egyetemet!”, és a „Hass, alkoss, gyarapíts!” jelszavakat skandálták, a Múzeumkertben pedig Petőfi szellemét idézve elszavalták a Nemzeti dalt.

A hallgatók végül visszatértek a Trefort-kerti campusra. Barabás Richárd kérdésünkre úgy fogalmazott, addig maradnak, amíg érdemi garanciákat nem kapnak a kormánytól a követeléseik teljesítésére. Az aktivista szerint ilyen garanciát csak Orbán Viktor adhatna számukra, így elkerülhetetlennek tartja, hogy a kormányfő közvetlenül tárgyaljon a Hallgatói Hálózattal.

A Deákon tüntettek a HaHa aktivistái - és onnan integettek az éhségmenetnek
Diák, tüntetés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.