Békéscsabán el sem indulhat az ellenzéki jelölt

Elutasította a demokratikus ellenzék jelöltjének nyilvántartásba vételét a békéscsabai helyi választási bizottság, mert a Párbeszéd Magyarországért nem a választás kitűzése után keltezett okirattal bizonyította, hogy társadalmi szervezetként a bíróság valóban bejegyezte.

Elutasította Kovács Katalin, a Magyar Szocialista Párt, az Együtt a Korszakváltó Pártja, a Párbeszéd Magyarországért (PM), a Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt közös jelöltjének nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottság – olvasható Békéscsaba város honlapján. A hírt a Beol.hu Békés megyei hírportál tette közzé még vasárnap.

Így kérdéses, hogy a jelölt elindulhat-e november 10-i időközi választáson. A hivatalos indoklás szerint a jelölt egyik, a delegáláshoz szükséges papírját olyan szervezet is aláírta (Párbeszéd Magyarországért Párt), "amelynek jelölő szervezetként történő nyilvántartásba vételére nem került sor”.

A határozat indokolásából kiderül ennek oka is. A PM korábban kérte ugyan a nyilvántartásba vételt, de ezt a választási bizottság megtagadta, s az erről szóló határozat szerint a testület tulajdonképpen egy formai hiba miatt döntött így.

A jelölő szervezeteknek a választás kitűzése, tehát ebben esetben augusztus 30-a után kiállított hivatalos igazolással kellett bizonyítaniuk, hogy őket a bíróság bejegyezte, a PM viszont egy augusztus 1-jei keltezésű dokumentumot csatolt be. A választási bizottságnak tehát a jog betűje szerint igaza van, ezért valószínűleg jogorvoslati kérelmet sem érdemes benyújtani.

Tóth Zoltán választási szakértő szerint ez igen abszurd helyzet, hiszen egy helyi választási bizottság a határozatával egy országos – és hivatalosan bejegyzett – párt jelöltállítási jogát vonja kétségbe. Szerinte ez akkor sem fordulhatna elő, ha egyébként formálisan védhető a döntés. Ugyanakkor emlékeztetett rá: korábban az Országos Választási Iroda hivatalból nézett utána, hogy a jelölő szervezetek szerepelnek-e a bírósági nyilvántartásban.

Az érintettek elmondták, fellebbeznek a döntés ellen.

A Fidesz Békés megyei szervezete a hírre hétfőn úgy reagált, "Baján kiderült, hogy a bukott baloldal képtelen tisztességesen kampányolni, Békéscsabán pedig képtelen tisztességesen és törvényesen jelöltet  állítani”. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.