Főnökére vallott, házi őrizetbe került

Előzetes letartóztatásából házi őrizetbe helyezték hétfőn V. Istvánt, a rendőrtiszteket is érintő, korrupciógyanús nyomozás egyik gyanúsítottját.

Ügyészségi források „az ügy természeténél fogva” nem kívánták kommentálni a Népszabadság azon értesülését, miszerint a Központi Nyomozó Főügyészség azért indítványozta volna V. István előzetes letartóztatásának megszüntetését és vele szemben házi őrizet elrendelését, mert május 31-i őrizetbe vételét követően részletes, feltáró vallomást tett, azaz lényegében önmagát is bűncselekménnyel vádolva terhelő vallomást tett a korrupcióval gyanúsított rendőri vezetőkre, és főnökére, Vizoviczki Lászlóra.

A bíróság egyelőre csak V. István ügyében közölte a döntést, és bár döntöttek a vele egy időben őrizetbe vett két vezető beosztású rendőr, valamint Vizoviczki László ügyében, azt addig nem hozza nyilvánosságra a törvényszék, amíg az érintettek és védőik hivatalosan kézhez nem vették a határozatot. Nagy valószínűséggel a bíróság az ő letartóztatásukat fenntartotta.

Arató György, Kalmár Tamásnak, a BRFK volt Közrendvédelmi Főosztályvezetőjének a védője a Népszabadságnak elmondta: furcsállja, hogy az ügyészség egyebek közt azzal érvelt védence előzetes fogva tartásának meghosszabbítása mellett, hogy "éjjel-nappal dolgoznak, számos tanút hallgatnak ki, és más bizonyítékokat is értékeltek, de még nem értek a végére".

– Védencemet az őrizetbe vételekor hallgatták ki először és utoljára – mondta Arató, aki elmondása szerint több bizonyítási indítványt is előterjesztett, azonban az ügyészség még egyikre sem reagált érdemben. Kalmár ez idáig egyetlen kihallgatásán „elismerte”, hogy jó kapcsolatot tartott fenn V. Istvánnal, de tőle sem pénzt nem vett át, sem szívességet nem kért, és nem is kapott. Vizoviczki Lászlóval talán háromszor találkoztak, mindig különféle rendezvények alkalmával.

Kihallgatásán Kalmár tagadta, hogy ő irányította volna Vizoviczki szórakozóhelyeinek „illegális rendőri védelmét”, vagy akár csak részt vett volna abban. Azt is cáfolta, hogy más szórakozóhelyeket vegzáltak volna, hogy azok ne jelenthessenek komoly konkurenciát „Vizó érdekeltségeinek”. Kalmár azzal védekezett, hogy ő nem vezetett bűnügyi akciókat, megerősítő erőket irányított, ha azt kérték.

A BRFK korrupcióval gyanúsított főosztályvezetője szerint az sem igaz, hogy Vizoviczki érdekeltségeiben sosem voltak rendőri és más hatósági ellenőrzések. Egy XI. kerületben lévő szórakozóhelyet például a jegyző kérésére minden pénteken és szombaton ellenőriztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.