Szócska feljelenti a HospInvestet, folytatódik az elszámoltatás

Sikkasztás és hűtlen kezelés miatt a készletgazdálkodási intézetet, csalás miatt pedig a Hospinvestet jelentették fel az Orbán-kormány illetékesei.

Közpénzekkel való visszaélés miatt tett újabb két feljelentéseket az egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós és az elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos Budai Gyula. Ezzel már négy, az egészségügyi államtitkárság által jegyzett „csontváz" miatt zajlik nyomozás.

Sikkasztással, hűtlenkezeléssel gyanúsítja az Egészségügyi és Készletgazdálkodási Intézet főigazgatóját a kormányzati korrupcióellenes kormánybiztos valamint az egészségügyért felelős államtitkár. Egy vizsgálat megállapította, hogy bizonyos - Kárpáti Zsuzsanna volt EKI-főigazgató személyével kapcsolatba hozható - cégek részére a hivatali utat megkerülve, szóbeli utasítás alapján adtak ki készleteket a katasztrófa helyzetek kezelését szolgáló egészségügyi állami készletekből.

A másik feljelentést maga Szócska Miklós és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója, Selleiné Márki Mária jegyzi. Ebben a HospInvest kórház-üzemeltető céget gyanúsítják 4,5 milliárd forint jogtalan felhasználásával, azaz a számviteli fegyelem megsértésével valamint csalással. Szócska Miklós jelezte, hogy a HospInvest ügyében sem nevezték meg a feljelentésben a céget, a beadványban ismeretlen tettes ellen kérnek a vámhatóságtól a nyomozást számviteli fegyelem megsértése és csalás gyanúja miatt.

Az államtitkár szerint a HospInvest-ügy feltárása azért is nagyon fontos a kormányzat számára, mert megtestesít egy olyan privatizációs kísérletet, amely alapvetően befolyásolta az egészségügyben dolgozók sorsát, Egerben polgárháborús állapotokat idézett elő, és mindez alapvetően veszélyeztette a betegellátást. Kérdésre megerősítette azt is, hogy nem egyetlen elszámolási visszáságra tér majd ki a HospInvest ügyében a nyomozás, hanem a modell teljes egészére.

„Szánalmas, nevetséges próbálkozásnak minősítette a feljelentést Kárpáti Zsuzsa, az EKI volt főigazgatója, aki szerint mindez valószínűleg azért történik, mert a napokban a munkaügyi bíróságon kérte munkaviszonya visszaállítását. Hozzátette: az ő lelkiismerete tiszta, áll a vizsgálat elé.

A HospInvest vezetőit egyelőre nem sikerült elérnünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.