Folytatódik a betonozás: legfőbb ügyész kilenc évre

Benyújtotta az Országgyűlésnek az ügyészségi szolgálati viszonyról szóló törvénymódosítást a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A javaslat szerint - ahogyan azt a Népszabadság korábban már megírta - az Országgyűlés a jelenlegi hat helyett kilenc évre választaná meg a legfőbb ügyészt.

A szombaton benyújtott törvénymódosítási javaslat szerint a jövőben a legfőbb ügyészt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés "kilenc évre választja a határozatlan időre kinevezett ügyészek közül".

Az indoklás tartalmazza, hogy azért lesz az alkotmánybírákhoz hasonlóan 9 év a legfőbb ügyész megbízatása is, mert az ügyészségnek az Alkotmánybíróság által is hangsúlyozott függetlensége így még inkább kifejezést nyerhet. A szervezeten belülről választást pedig azzal indokolták: korlátozni akarták azt a lehetőséget, hogy külső politikai befolyás eszköze legyen a legfőbb ügyész kiválasztása.

A KIM bevezetné, hogy a megbízatási idő letelte és a 70. életév betöltése esetén a volt legfőbb ügyész a legfőbb ügyészi jogköröket mindaddig gyakorolja, amíg az új vezető hivatalba nem lép.

Az előterjesztő úgy látja, az ügyészség alkotmányos feladatának folyamatos ellátása olyan követelmény, amely nem teszi elfogadhatóvá, hogy az ügyészi szervezet hosszú ideig nélkülözze elsőszámú vezetőjét, ezért elengedhetetlen, hogy az ügyészség vezetése akkor is teljes felhatalmazáson alapuljon és minden döntés meghozatalára kiterjedjen, ha a legfőbb ügyész megbízatása megszűnik, de nem kerül sor időben új legfőbb ügyész megválasztására - olvasható a javaslat indoklásában.

A törvénymódosítás a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

Kovács Tamás legfőbb ügyész december 13-án tölti be 70. életévét. Ezzel a jelenlegi szabályok szerint a megbízatása megszűnik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.