Folytatják az MVM-pert

Perbeszédekkel kezdődött meg az MVM-per másodfokú, nyilvános tárgyalása szerdán a Pécsi Ítélőtáblán.
Kocsis Istvánt, az MVM Zrt. volt vezetőjét tavaly júniusban mentette fel hűtlen kezelés és sikkasztás vádja alól a Kaposvári Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletében. Sz. András másodrendű vádlottat (az MVM volt főtanácsadóját) viszont bűnösnek találták több vádpontban is, és az ügy nyolcadrendű vádlottjával, K. Istvánnéval együtt, 2-2 évnyi felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki rájuk első fokon. Egy vádlott időközben meghalt, a többi vádlottat felmentették a főként hűtlen kezelésben való bűnsegédként való részvétel vádja alól.

A Kaposvári Törvényszék bírája az ítélet tavaly júniusi indoklásában kitért arra is, hogy akadt ahol bűncselekmény, és akadt ahol bizonyítottság hiányában ejtették a vádat.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség és a vádlottak védői is fellebbeztek.

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolt meg korábban több személyt az MVM gazdálkodásával kapcsolatban. A vádpontok között szerepelt magyarországi és szerbiai erőműfejlesztés, magyar energianád program és több tanácsadói szerződés. A vádirat szerint a vádlottak munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek, 15 milliárd forint vagyoni hátrány okoztak az MVM-nek, amelyből 12 milliárd megtérült. A Pécsi Ítélőtáblán szerdán az ügyészség és a sértett, az MVM jogi képviselője az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását indítványozta. Álláspontjuk szerint az elsőfokú ítélet iratellenes, az helytelen következtetéseken alapul. A vádlottak ügyvédei részben az ügyben elmarasztalt vádlottak felmentését, az első fokon felmentett vádlottaknál pedig a törvényszék ítéletének helybenhagyását indítványozták.

A tárgyaláson három - az elsőfokú eljárásban felmentett - vádlott jelent meg, mindannyian ártatlanságukat hangsúlyozták az ítélőtábla előtt. A táblabíróságon szerdán nem jelent meg Kocsis István, K. Istvánné, valamint Sz. András sem. Az ügyben május 17-én hirdet ítéletet a Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.