Folytatja a rendőrség az eljárást Leisztinger Tamás ellen

Egy ingatlannal kapcsolatos zsarolási ügyben többen Leisztinger Tamás üzletemberre vallottak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság az ellene folyó eljárást több mint egy éve felfüggesztette, a nyomozást azonban újraindította.

Újraindult a nyomozás a Leisztinger Tamáshoz kapcsolódó zsarolási ügyben – számolt be pénteken az Index.hu. Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője az MTI-nek megerősítette: ismeretlen tettes ellen zsarolás miatt nyomoz a rendőrség. A szóvivő annyit közölt, hogy a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya folytatja az eljárást.

A portál emlékeztetett: a nyomozás az úgynevezett infoparkos telkekkel kapcsolatos zsarolási ügyben 2008-ban indult, 2009-ben felfüggesztették, majd a napokban, miután az egyik sértett feljelentés-kiegészítést tett, újraindították. 

Az Index szerint a felek üzleti ellentétének lényege, hogy 2007 decemberében az állami tulajdonú InfoPark Zrt. a Noveco Investre ruházta a tulajdonában álló, a Lágymányosi híd déli oldalán fekvő terület földhasználati jogát. Az Infopark Zrt.-t 2008-ban privatizálták, azt a K-Immo cég vásárolta meg. 

A K-Immo cáfolta, hogy a cég Leisztinger Tamás érdekkörébe tartozna, ám mind az InfoPark Zrt. korábbi vezérigazgatója, mind az Noveco tulajdonosa és két képviselője a hírportál szerint "kész tényként állítja, hogy a terület új tulajdonosa valójában Leisztinger Tamás, aki későn jött rá arra, hogy a terület tulajdonjoga a földhasználati jog nélkül nem sokat ér". Állításuk szerint ezért ő hívatta magához az ügyben először a vezérigazgatót, majd a Noveco képviselőit.

Az üzletembereket, akik a 2008-ban indult nyomozás alapjául szolgáló feljelentést tették, a Parlament Caféba invitálták beszélgetésre, ahová mindkét fél részéről hárman-hárman mentek el. A beszélgetésen ott volt egy MSZP-s volt önkormányzati képviselő is, aki az Index szerint "állítólag kijelentette, hogy megbízói köztiszteletben álló fehér kesztyűs urak, akik nem szeretnék bemocskolni a fehér kesztyűjüket, ezért rá bízták az ügyet". 

A portál szerint a képviselő hozzátette, hogy "400 millió forintot tud felajánlani, ha a projekt szerződéseit megsemmisítik vagy a projektcéget eladják, ellenkező esetben baleset vagy nagyon nagy baj fogja érni őket, le fogja őket csukatni a rendőrséggel". Ezek után a megfenyegetett üzletemberek egyike feljelentést tett a rendőrségen, ahol a beszélgetésről hárman egybehangzó tanúvallomást tettek – emlékeztetett az Index.hu.

A portál nyilvánosságra hozta az ügyben a Noveco egyik tulajdonosa által tett feljelentés-kiegészítést. A januárban kelt dokumentum szerint a kávéházi beszélgetés után két héttel az Inforpark volt vezérigazgatója megkereste őt, hogy Leisztinger Tamás hívatja. A találkozóra nem ő ment el, hanem a testvére és egy másik férfi. A dokumentum szerint a feljelentő azt írta: "azt mondták, hogy Leisztinger Tamás várta őket, és a megkötött szerződések megsemmisítésére, vagy a cégünk eladására adott ultimátumot. Mondván, ha nem engedelmeskedünk, a jó rendőrségi és ügyészségi kapcsolatai által lecsukat mindenkit, akinek köze volt az üzletéhez."

Az Index arról is írt, hogy időközben felismerték a sértettek a kávézóban történt beszélgetésen részt vevő volt szocialista önkormányzati képviselőt. A portál hozzátette: ellene más ügyben is folyik nyomozás a Központi Nyomozó Főügyészségen. Az Index pénteki cikke nem nevezi meg a volt képviselőt, ugyanakkor a szövegbe bemásoltak egy hivatkozást, amely egy korábbi cikkük internetes elérhetősége. Ebben a korábbi cikkben arról írtak, hogy vádat emelt Wieszt János, a XI. kerületi önkormányzat vagyongazdálkodási bizottságának volt elnöke ellen a Központi Nyomozó Főügyészség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.