Simor: Önökön a sor, a piacok figyelnek

Veres János pénzügyminiszter a Nemzeti csúcstalálkozón szót kapva ismertette a nemzetközi pénzügyi válság kirobbanásának előzményeit, érzékeltette annak nagyságát. Elmondta, hogy a kormány és a jegybank milyen intézkedéseket hozott a válság hazai jelentkezésének első napjaiban, majd ismertette, hogy az új helyzetben miért és milyen mértékben változtatta meg a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét.   

Simor András, a jegybank elnöke azt mondta felszólalásának elején, hogy a kétezres évek első felének felelőtlen gazdaságpolitikája tette a nemzetközi pénzügyi válság körül-ményei között különösen sérülékennyé Magyarországot. Hozzátette,  hogy az utolsó két évben már sok minden történt az egyensúlyi viszonyok helyreállítása érdekében. Hosszú távon azonban ennél többre van szükség. Lényegi előrelépést a fejlődőképesség feltételeinek megteremtése eredményezhet, mondta Simor. Ezen belül a szociális jóléti kiadások csökkentését is elkerülhetetlennek tartja a jegybank elnöke, hozzátéve, hogy a gazdaságnak több és belső forrásra van szüksége.

A Magyar Nemzeti Banknak gondoskodnia kell az infláció alacsony szinten tartásáról, a kormánynak pedig arról, hogy minél előbb kikerüljön az Unió túlzott deficit eljárásának hatálya alól, mondta Simor, aki úgy ítélte meg, esély van rá, hogy erre a egy évvel korábban sor kerülhet, mint ahogyan a konvergencia programban szerepel. Önökön a sor, a piacok figyelnek, fejezte be hozzászólását a Magyar Nemzeti bank elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.