Így avatkozik be a hatalom embere az érdekképviselet életébe

Az új összeférhetetlenségi szabályok miatt Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke csak úgy őrizhette meg fideszes parlamenti mandátumát, ha elköszön az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöki székétől. Kárpótlásul Orbán Viktor – indoklása szerint azért, hogy „istápolja” a cigányságot – miniszterelnöki biztossá nevezte ki.

Az ORÖ élére a komlói Hegedűs István került, akinek önállóságáról legyen elég annyi, hogy saját megfogalmazása szerint csak addig kívánja folytatni munkáját, amíg az általa „örökös elnöknek” tekintett „Farkas Flórián bizalmát élvezi”. A roma képviselők többsége azt is gond nélkül megszavazta, hogy Farkas állandó irodát kapjon az ORÖ Dohány utcai székházában, vezethesse a közgyűlés üléseit.

Orbán Viktor nem engedte el mentoráltja kezét
Orbán Viktor nem engedte el mentoráltja kezét
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Nemrég elkészült az ORÖ decemberi, zárt ajtók mögött tartott közgyűlésének (lapunk birtokában lévő) jegyzőkönyve, amely érzékletesen mutatja, hogyan avatkozik be a hatalom embere a cigány érdekképviselet életébe. A közgyűlésen folyó vitáról Farkas Flórián elöljáróban azt mondta, hogy kifejezetten tetszett neki az ülésen tapasztalt temperamentum, később azonban ledorongolta az ellenzéket: „Minősíthetetlen ez a dolog. El fog fáradni mindenki.” Egyúttal kilátásba helyezte, hogy az ORÖ-ben is elfogadtatnak olyan szabályokat, mint a parlamentben: így azokat, akik hátráltatják a munkát, „ki lehet vezettetni”.

Farkas az ellenzéki képviselőket sem akarja kizárni a szakmai munkából, annak viszont „nincs értelme, hogy hadonásszunk”. Némely ponton kissé zavaros a gondolatmenete. Egy helyen például kifejtette: amikor az ORÖ megválasztotta elnöknek Hegedűs Istvánt, „én azt kértem, hogy dolgozzunk együtt. Arra szólítottalak fel benneteket. Ti nem akartok dolgozni. Aki nem akar dolgozni, annak nem tudok javasolni. Nincs más lehetőség.”

Saját jelenlétét amúgy a fideszes politikus szükségszerűnek tartja az országos önkormányzatnál. Elvégre ő felügyeli a kormánnyal kötött keretmegállapodás megvalósítását, és erről be kell számolnia a miniszterelnöknek.

Időközben az LMP-s Hadházy Ákos kirobbantotta az erősen korrupciógyanús pénzügyi botrányt: szerinte az ORÖ-höz kötődő – szintén Farkas Flórián vezetésével alakult – Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet a „semmire” költött el 300 millió forintot abból a 600 milliós uniós projektből, amely elméletileg a munkahelyteremtést szolgálta volna.

Ennek fényében tanulságos, hogy előzőleg mit mondott a fideszes miniszterelnöki biztos a decemberi zárt ülésen. Farkas Flórián kijelentette: semmilyen törvénytelenséget, tisztességtelenséget vagy etikátlanságot nem fog engedni az ORÖ-nél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.