Fölmentették a hűtlen kezeléssel vádolt fideszes polgármestert

A Székesfehérvári Városi Bíróság pénteken első fokon felmentette a nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól Fenyves Pétert, Mór fideszes polgármesterét. Az ítélet szerint 2007-ben a városvezető és az akkori jegyző nem követtek el bűncselekményt egy tízhektáros szántó értékesítésekor.

Három évvel ezelőtt egy móri önkormányzati képviselő feljelentésére az ügyészség büntetőeljárást rendelt el egy vitatott ingatlaneladás miatt. Kétéves nyomozás után az ügyészség vádat emelt Fenyves Péter polgármester és T. Gábor, a város akkori jegyzője ellen nagyobb hátrányt okozó hűtlen kezelés vádjával.

A Fejér megyei város önkormányzata 2007. május 30-án jogszerűtlen döntést hozott, amikor pályáztatás nélkül értékesített egy tízhektáros szántót 622 ezer forintért a terület akkori haszonbérlőjének. A jogszabályok szerint ugyanis liciteljárást kellett volna tartani, ráadásul az eladást megelőzően ugyanerre a területre érkezett egy kétmillió forintos vételi ajánlat is. Az ügyészség szerint a jogszerűtlen döntés következtében 1,3 millió forintos kár érte a várost.

A vádlottak a büntetőeljárás kezdete óta tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el. Az első fokú bíróság a pénteken kihirdetett ítéletében a legtöbb pontban elfogadta a védelem álláspontját. Így például az ítélet szerint nem valósulhatott meg hűtlen kezelés, hiszen a móri önkormányzat még 2007 nyarán visszavonta a földeladásról korábban hozott határozatát, felbontotta az adásvételi szerződést, a vételárat visszafizette a vevőnek, ráadásul a telek átírására sem került sor, így az végig az önkormányzat tulajdonában maradt.

A bírói indoklás arra is kitért, hogy a beszerzett ingatlanszakértői vélemények egybehangzóan reálisnak tartották a tízhektáros szántóért kínált 622 ezer forintos vételárat, így nem valószínű, hogy egy esetleges liciteljárás során ennek az összegnek a háromszorosát kínálta volna bárki is az ingatlanért. A bíróság felhívta a figyelmet, hogy a jogszabályi értelmezés szerint hűtlen kezelést csak szándékosan lehet elkövetni, a móri esetben viszont gondatlanságból született meg a jogszerűtlen döntés a földeladásról.

Az ítélet azt is kiemeli, hogy a hibás elő terjesztésért ugyan büntetőjogi értelemben senki nem vonható felelősségre, ugyanakkor a döntéshozatal valamennyi szereplőjét - az előkészítést végző hivatalnokokat, a törvényességért felelő jegyzőt, a határozati javaslatot megtárgyaló önkormányzati bizottságot, az előterjesztő polgármestert, sőt a képviselő-testületet is - felelősség terheli azért, hogy a móri önkormányzat elfogadhatott egy jogszerűtlen határozatot.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész a vádlottak bűnösségének megállapítását kérve fellebbezett a döntés ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.