Följelenti a Jobbik az SZDSZ-t a tartozások miatt

A Jobbik feljelentést tett a legfőbb ügyésznél az időközben megszűnt SZDSZ tartozásai miatt, amelyek kapcsán álláspontjuk szerint a jelenlegi kormányzat felelősségét is vizsgálni kell.

Szilágyi György hétfői sajtótájékoztatóján pofátlanságnak nevezte, hogy Fodor Gábor és Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnökök annak ellenére indulnak a 2014-es választáson a baloldali összefogás színeiben, hogy volt pártjuk több százmillió forinttal tartozik az államnak.

A jobbikos országgyűlési képviselő felidézte: az SZDSZ azután szűnt meg, hogy a 2010-es választásokon nem jutottak be a parlamentbe. Az Állami Számvevőszéknek tett jelentésük szerint a párt tartozása 2010 végén több mint 770 millió forint volt, ennek legnagyobb részét egy állami kölcsön tette ki.

Ennek kapcsán Szilágyi György felháborítónak nevezte, hogy Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter egy írásbeli kérdésre adott válaszában banktitokra hivatkozva tagadta meg a válaszadást az SZDSZ tartozásának pontos mértékével kapcsolatos kérdésekre.

Felidézte: a Jobbik azt szerette volna tudni, hogy pontosan mekkora az SZDSZ tartozása, megtörtént-e a párt vagyonának felértékelése, illetve a kormány a 2011 óta fennálló végrehajtási jog alapján egyáltalán tett-e kísérletet az állami hitel fedezetéül vásárolt ingatlanok visszaszerzésére?

Szilágyi György azt mondta: mivel ezeket a szerinte közérdekű adatokat nem kapta meg,  a nyomozóhatóságoknak a jelenlegi kormány felelősségét is vizsgálnia kell az ügyben, hiszen nem biztos, hogy az állam mindent megtett a tartozás behajtásáért.

Éppen ezért a Jobbik múlt pénteken az SZDSZ kapcsán tartozás fedezetének elvonása és költségvetési csalás, illetve hűtlen kezelés miatt tett feljelentést a legfőbb ügyésznél.

Szilágyi György emlékeztetett arra is: Fodor Gábor és Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnökök a baloldali összefogás jelöltjeiként úgy kaphatnak állami támogatást közpénzből az idei választásra, hogy közben a korábban általuk vezetett párt több százmillió forinttal tartozik az államnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.