Pécs: lejtmenetbe került a kirakatváros

Eredményes városirányítás, avagy csak polgárvakítás? Ezt a kérdést teszik fel maguknak a pártokhoz nem kötődő pécsiek, látva azt, hogy a baranyai megyeszékhely fideszes vezetése sikerek sorának tünteti fel önnön teljesítményét.

Falusi választási csalások: 'az élet tele van véletlenekkel'

Négyévente visszatérő trükk, hogy a kétszáznál kevesebb lélekszámú falvakban a polgármesterjelöltek másutt élő rokonaik és barátaik „befogadásával” próbálják megerősíteni táborukat.

Zsarolás, avagy Orbán üzenete az esztergomiaknak

Imigyen szóla tehát a miniszterelnök: elszúrtátok, kedves barátaim, mert nem az lett a polgármester, akit mi szerettünk volna. Bezzeg akkor, amikor ő vezette a várost, volt itt minden.

A harkányiak a kormány bosszújától tartanak a hét végi választás után

A voksolás előtt a harkányiak közül többen elmondták: a Fideszhez közel állók terjesztenek egy üzenetet. Mégpedig azt, hogy Harkánynak az a jó, ha a Fidesz nyer, mert akkor a kormány átvállalja a város adósságának nagyját. Ha nem a kormánypárt győz, jön a „szívatás”. Úgy tűnik, ez az üzenet sok választót meggyőzött – de nem eleget. Mert többen szavaztak ugyan a Fidesz polgármesterjelöltjére, mint 2010-ben, de a győzelemhez mégsem elegen.

Mesterházy Komlón: a legkisebb körzetben is fontos a változás

Mesterházy Attila szerint nem szolgálja a magyar emberek érdekeit az, ami ma Magyarországon zajlik, ezért fontosnak nevezte, hogy a legkisebb önkormányzati választókörzettől az egész országig sikerüljön változást elérni.

 

Fölényesen nyert a Fidesz Komlón

Hegedűs Norbert, a Lungo Drom–Fidesz által támogatott jelölt nyerte Komlón a kenderföldi városrészben tartott időközi önkormányzati választást.

A vasárnapi voksolásra azért volt szükség, mert Simon János, a választókerület fideszes városatyája külföldön talált állást, s így nem tudta ellátni képviselői feladatait. A választáson a 2015 szavazásra jogosult komlói 37 százaléka adta le voksát. Négy jelölt indult: Hegedűs a szavazatok 60 százalékát szerezte meg, az MSZP-s Radics Kálmán 32, a jobbikos Rajki-Biró Edina 5, a független Bekk Norbert 3 százalékon zárt.

A választás eredménye semmiképp sem módosíthatta volna az erőviszonyokat a komlói képviselő-testületben, hisz ott a 15 városatyából eddig is 10 a Fidesz-KDNP frakció tagja volt. Ennek ellenére a jelöltek és támogatóik keményen kampányoltak.

Az utolsó héten ellátogatott Komlóra Farkas Flórián, a Lungo Drom, Mesterházy Attila, az MSZP és Vona Gábor, a Jobbik első embere. A Fidesz – némiképp váratlanul – nem indított saját jelöltet, hanem Hegedűst támogatta.

A Lungo Drom színeiben sorompóba álló, 27 éves Hegedűs a komlói Dankó Pista Cigány Érdekvédelmi Egyesület elnöke. Civilben a városházán dolgozik, az egyik roma foglalkoztatási program koordinátoraként. Apja, Hegedűs István a komlói, illetve a baranyai cigány kisebbségi önkormányzat elnöke. Mindez nagyban erősítette esélyeit, hisz a kenderföldi lakótelepen élők legalább harmada romának vallja magát.

Legerősebb kihívója Radics Kálmán 66 éves, nyugdíjas bányász volt, aki korábban egy másik városrész jelöltjeként bejutott már a képviselő-testületbe. Radics bekopogott a kerület szinte valamennyi lakásába, és beszélt a választók döntő többségével, mindez azonban nem volt elég a győzelemhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
A NOL kiadója a Népszabadság zrt. © Minden jog fenntartva.