Fölényesen győzött a baloldali jelölt Szigetszentmiklóson

Súlyos vereséget szenvedett a Fidesz a szigetszentmiklósi időközi önkormányzati választáson: a demokratikus baloldalra több mint másfélszer annyian voksoltak, mint a kormánypártok jelöltjére.

Nem hivatalos adatok szerint győzelmet aratott az MSZP, az Együtt és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje a szigetszentmiklósi 8-as választókerületben, ahol a helyi képviselő, a fideszes Kécza György halála miatt kellett kiírni választást.

Hivatalosan is megerősített híreink szerint Ladányi Sándor, aki az MSZP helyi elnöke 359, míg Keller Tamásné, fideszes ellenfele 201 szavazatot kapott. A Jobbik és az LMP mellett a Magyar Autonóm Néppárt is indított jelöltet, és egy független jelölt is indult.

Ladányi 2002-ben és 2006-ban is nagy fölénnyel nyerte ezt a választókerületet fideszes ellenfele előtt, 2010-ben viszont Kécza György 28 szavazatnyi előnnyel megverte szocialista ellenfelét. Szigetszentmiklós fideszes többsége nincs veszélyben. A 14 fős képviselő-testületében a polgármesterrel együtt eddig 10 fideszes ült. Rajtuk kívül az MSZP kettő, az LMP, a Szövetség Szigetszentmiklósért és a Jobbik most 1-1 képviselővel rendelkezik a testületben. 

Az MSZP új kétharmadot lát

Az MSZP szerint a szigetszentmiklósi időközi önkormányzati választás baloldali győzelme azt bizonyította, hogy összefogással leváltható a Fidesz-kormány. Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes vasárnap este - a választás hivatalos eredményének bejelentése előtt - az MTI-nek azt mondta: a mostani "kétharmad-egyharmad" arányú győzelemmel azt az üzenetet küldték a jövő heti váci, és a szeptember 22-ei bajai időközi választás résztvevőinek, hogy "összefogással van esély a változtatásra".

Úgy fogalmazott, ez az esély most elindult, és ennek az összefogásnak az ereje 2014-ben leválthatja a jelenleg regnáló kormányt. Közölte azt is, biztosak abban, hogy a győztes Ladányi Sándor személyében Szigetszentmiklós lakossága egy megbízható, szavatartó, az emberek szempontjait figyelembe vevő politikust választott az önkormányzat testületébe.

Együtt: a győzelem fontos kezdőlépés volt

A kormányváltó ellenzék összefogásának sikere túlmutat Szigetszentmiklóson - közölte az Együtt-PM Szövetség vasárnap este az időközi választás eredményét kommentálva. A pártszövetség MTI-nek küldött közleményében megköszönve a választók támogatását arra emlékeztetett, hogy egy 2010-ben jobboldali egyéni önkormányzati választókerületet nyert el az ellenzéki összefogás jelöltje.

Azt írták, az időközi választáson az Együtt-PM Szövetség jelöltállító szervezetként támogatta az MSZP jelöltjét. Jelezték: aktivistáik, együtt az MSZP és a DK aktivistáival háztól-házig járták az utcákat, és buzdították részvételre a választókat az elmúlt hetekben. Úgy látják, a győzelem fontos kezdőlépése volt a 2014 tavaszáig tartó kampánynak, amelynek során - mint írták - kölcsönösen támogatni fogják egymás egyéni országgyűlési képviselőjelöltjeit.

Közölték azt is, bíznak abban, hogy szeptember 22-én, vasárnap ismét együtt örülhetnek majd a bajai időközi önkormányzati képviselőválasztáson elért eredménynek, ahol Teket Melinda, az Együtt - PM, az MSZP és a DK közös jelöltjeként indul.

DK: Ladányi tönkreverte a Fideszt

A Demokratikus Koalíció szerint a hárompárti együttműködés sikere, hogy Ladányi Sándor nyerte meg az időközi önkormányzati képviselő-választást a Pest megyei Szigetszentmiklós 8-as számú egyéni választókerületében. A DK által az MTI-hez - a választás eredményének hivatalos bejelentése előtt - eljuttatott közleménye szerint örömmel nyugtázták, "hogy Ladányi Sándor tönkreverte a Fidesz jelöltjét a szigetszentmiklósi időközi választáson". 

Ladányi Sándor az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös jelöltjeként indult és ért el magabiztos győzelmet - áll a közleményben. A párt szerint a közös jelölt győzelme azt bizonyítja, hogy a DK által igényelt teljes összefogás képes megtörni a Fidesz hatalmát és diadalra segíteni a demokratikus ellenzéki pártokat. Az első hárompárti összefogás azonnal sikert eredményezett. A DK gratulál Ladányi Sándornak és köszöni, hogy közös jelöltként vállalta a feladatot - áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.