Földet vitt ajándékba az LMP 'Orbán új földesurának'

"A vidéki gazdák ajándékát", tizenkilenc zsák termőföldet vitt Mészáros Lőrinc felcsúti fideszes polgármester cégének telephelyére a LMP két országgyűlési képviselője szerdán. Szabó Rebeka és Jávor Benedek közölte: úgy tűnik, Mészáros Lőrincnek csillapíthatatlan termőföld-étvágya van.

Az "Orbán új földesura" feliratú tábla előtt tartott sajtótájékoztatón Jávor Benedek elmondta, az elmúlt hetekben a környéken sok állami földre tette rá kezét a miniszterelnök bizalmasa. Úgy vélekedett, az ilyen szituációkban mutatkozik meg legjobban a Fideszhez hűséges oligarchák megerősítésére tett kísérlet.     "Arra használják fel a közpénzt, hogy saját hűbérrendszerüket erősítsék. Azt gondolom, a feudális rendszer a legfőbb jellemzője az Orbán-kormányzásnak. A kis gömböc egyre falánkabb, 1998 és 2002 között még figyeltek a látszatra, hogy ne csak a saját oligarcháik nyerjenek, ma már ez sem számít. A jó kormányzás helyett néhányak gyarapodására fókuszálnak" - hangsúlyozta.

Jávor Benedek, az LMP parlamenti frakcióvezetője és Szabó Rebeka országgyűlési képviselő áll Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cégének telephelye előtt
Felcsút, 2012. április 18. Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakcióvezetője (b) és Szabó Rebeka LMP-s országgyűlési képviselő áll Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cégének telephelye előtt, ahová a képviselők és a párt aktivistái „a vidéki gazdák ajándékát", tizenkilenc zsák termőföldet vittek. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szabó Rebeka szerint a felcsúti példa az egész országra jellemző. Kiemelte, a Búzakalász 66 Kft. (Mészáros Lőrinc cége) már több mint 1250 hektár állami földet bérel, ebből 460-at az utóbbi néhány hétben kaptak meg. Hasonló jelenségeket tapasztaltak Fejér megyében Csákvár, Kajászó, Vál és Lepsény környékén.

"Akik régóta helyben gazdálkodnak, egyetlen négyzetméternyi földet sem kaptak. Szeretnénk, ha nyilvánosságra kerülnének a pályázatok, mert ezek jelenleg titkosak. A föld nélkül maradt gazdák azt sem tudják, miért nem bérelhetnek állami földet." Éppen ezért törvénymódosítást fogunk benyújtani az Országgyűlésnek a Nemzeti Földalapról szóló törvényhez, amivel ki fogjuk küszöbölni a hatályos kormányrendelet visszásságait - fogalmazott.

Az LMP a titoktartás eltörlését, a bérelhető maximális földterületet és indoklási kötelezettséget vezetne be. Megemlítették, addig fognak hasonló akciókat szervezni, amíg a kormány nem áll a vesztes gazdák elé, és nem ad valódi magyarázatot.

A sajtótájékoztató végén három rendőrautóban hat rendőr érkezett, majd Balázs Sándor bicskei rendőrkapitány is megjelent a helyszínen. Az MTI kérdésére elmondta, felvették a résztvevők adatait. Mivel az akcióval személyi szabadságot nem korlátoztak, illetve a zsákok a forgalmat nem akadályozták, ezért további intézkedésre nem került sor.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A LMP március 1-én szólította fel a kormányt, hogy állítsa le az állami földek pályáztatásának elbírálását, mivel azokon a Fidesz korábbi ígéretével szemben szerintük nem a kis családi gazdálkodók, hanem a helyi "nagybirtokosok, zöldbárók" kerülnek helyzetbe. A visszaélésekre példaként említették, hogy Fejér megyében "Csákvár környékén, illetve a Váli-völgyben a földek nagy része a volt csákvári tsz-ből alakult cég vezérigazgatóságának személyéhez, különböző családtagjaihoz vándorolt, illetve Orbán Viktor kedvenc fociaakadémiája elnökének érdekeltségébe tartozó céghez".

Gyanús pályázatok

Legutóbb az LMP azt kérte Budai Gyulától, a vidékfejlesztési tárca államtitkárától, hogy vizsgálja ki a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet LMP által gyanúsnak tartott Fejér megyei földpályázatait, mert azokon a helyi gazdálkodók alig jutottak földhöz. Erre a néhány hete hivatalban lévő államtitkár ígéretet tett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.