Felmond holnap 600 ápoló?

Október elsején, azaz holnap jár le az ápolónők fölmondási szándéknyilatkozatának élesítése. Az akciót a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara hirdette meg július elsején. Ám a szervezet elnöke szerint: okafogyottá vált a nyilatkozatok gyűjtése, mert a problémákról zajlik az egyeztetés a kormánnyal.

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) közleményt juttatott el a sajtónak, melyben azt írják: aggodalommal várják az október elsejét, amikor a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarához (MESZK) leadott ápolói felmondások érvénybe lépnek.

Mint ismeretes, a MESZK 2015. július elsejei demonstrációján bejelentette, hogy amennyiben szeptember végéig nem következik be javulás az egészségügy helyzetében, akkor az általa begyűjtött közel hatszáz szakdolgozói felmondás életbe lép, vagyis felmondanak a munkahelyükön az érintettek.

Több szakszervezet és az összes szakszervezeti konföderáció figyelmeztette már a MESZK-et, hogy rossz úton jár. Az egészségügy helyzetében nemhogy javulás nem történt, de most már egy hónap eltelt Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár lemondása óta, utódját azóta sem találják. Mint azt írják: „várjuk, hogy ebben a helyzetben a MESZK mit mond azon tagjainak, akiket rábeszélt erre az orosz rulett típusú akcióra”.

Csakhogy a MESZK elnöke szerint nem felmondóleveleket, hanem pusztán szándéknyilatkozatokat gyűjtöttek.  Lapunknak Balogh Zoltán, a Magyar Szakdolgozó Kamara elnöke cáfolta, hogy a legutóbbi júliusi demonstráció óta fölmondó nyilatkozatokat gyűjtöttek vagy élesítettek volna. Szerinte pusztán szándéknyilatkozatokat kértek tagjaiktól a demonstráció helyszínén, illetve területi szervezeteiken keresztül. Ezekben az állt, hogy amennyiben 2015. szeptember 30-ig nem történik számottevő elmozdulás a bértárgyalásokban, október elsején letétbe helyezik felmondásukat.

Mint mondta: miután a tüntetés óta a kormányzattal többször is egyeztettek ezért okafogyottá vált a nyilatkozatok élesítése. Határozottan kijelentette, szervezete tárgyalásokkal szeretné elérni, hogy a szakdolgozók jövedelme, élethelyzete megnyugtatóan rendeződjön, így nem is terveznek nyomásgyakorló akciót. Ezek a kormányzati egyeztetések azóta is zajlanak.

Arra a kérdésünkre, hogyan kell mindezt értelmezni az egyik legfontosabb követelésük, az azonnali 50 ezer forintos béremeléssel kapcsolatban, hiszen ez még biztosan nem teljesült, Balogh Zoltán azt felelte: a bértárgyalások az egyeztetés következő fázisában kerülnek sorra. Mint mondta: "éppen most a napokban jeleztük a tárcának, hogy ezt az igényünket fenntartjuk."


Az elnök hozzátette: nem tudja pontosan hány szándéknyilatkozat gyűlt össze, mert a lelakatolt láda ugyanúgy van, ahogyan azt júliusban letették egy sarokban, nem nyitották fel, nem számolták meg az összeszedetett iratokat. Becslése szerint több száz ilyen nyilatkozat lehet a dobozban.


Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.