Főigazgatói raport után: mindenkinek fájni fog

Nem elég a harmincmilliárdos összeg az egészségügy konszolidációjára. Intézkedési terv készül a kormány számára a húsz legeladósodottabb kórház megsegítéséről.

Befejeződött az egészségügyi államtitkárságon a húsz legeladósodottabb kórház helyzetét feltáró három napos egyeztetés. A fórum nyomán kiderült: az egészségügyi intézmények konszolidációjára most elkülönített 30 milliárdos keretet teljes egészében e kör pénzügyi stabilizációjára kellene költeni ahhoz, hogy az eladósodásuk rövid időn belül ne kezdődjön újra.

Lapunk úgy tudja: az egészségügyért felelős államtitkár most külön intézkedési tervet készít racionalizálásukról a kormánynak. Cserébe további, a már meglévő 30 milliárdos kereten felül pénzügyi támogatást vár ezen intézmények konszolidációjára. Információnk szerint, ha a kormány a tervet jóváhagyja telephely bezárásokra, ellátási körzetek módosítására, egyes helyeken gyógyítási szolgáltatások szűkítésére, és energiatakarékosabb üzemmód kialakítására is szükség lesz.

A legsúlyosabb helyzetben lévők közt van a négy nagy orvosi egyetem, a Honvéd-, valamint a debreceni, a nyíregyházi, a váci, a szolnoki, a zalaegerszegi, a szekszárdi, a győri, a salgótarjáni, a szombathelyi, a szolnoki, a Veszprém megyei és a Péterfy Sándor utcai kórház is.

A húsz kórház beszállítónak a kormánydöntésig várniuk kell a pénzükre. A többi, ötszázmilliónál kevesebbel tartozó intézmények adósságát egy-másfél héten belül rendezhetik, erre elegendő lehet a 30-32 milliárdos összeg egy része, 19 milliárd forint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.