Fogyó diákság, új törvény

Vészesen fogy a diák, a pedagógusok még inkább aggódnak az iskolabezárások miatt. A kormány hamarosan tárgyalja a közoktatási törvény sokadik átdolgozott változatát.

Az Oktatási Hivatal adatai alapján idén a meghirdetett 156 ezerből 56 ezer hely maradt üresen a középiskolai felvételik során. A szám drasztikus csökkenést mutat a tavalyi adatokhoz képest. A diákhiány mára akkora, hogy az iskolák egy részének működését veszélyezteti, így az intézmények egy részének bezárása szükségszerű lehet.

A szakiskolákban a legaggasztóbb a helyzet, míg a legjobb a nyolcosztályos gimnáziumokban. A szakiskolák helyzete ugyanis egyenesen tragikus: az elmúlt évtizedben több mint 30 százalékkal csökkent a jelentkezők száma, és most a férőhelyek alig 45,3 százalékát tudták betölteni. A gimnáziumokban 10 ezer, a szakközépiskolákban 17 530, a szakiskolákban pedig 28 581 férőhely maradt üresen.

Az iskolabezerásokra azonban most meglehetősen érzékenyen reagálnak az érintettek. A két pedagógus szakszervezet levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A Pedagógusok Szakszervezete szerint az intézmények tanév közbeni megszüntetéséhez vezet a fideszes Kósa Lajosnak és a kereszténydemokrata Habis Lászlónak a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárására vonatkozó törvénymódosító javaslata; az érdekvédők ezt elfogadhatatlannak tartják.

De akad azért jó hír is. Nem lesz totális iskolaállamosítás. A közoktatási törvény koncepciójának legújabb változata szerint továbbra is vegyes fenntartású marad az iskolarendszer. Állami fenntartás alá elsősorban a kollégiumok, a kis iskolák egy része és a szakképző intézmények kerülhetnek. A kormány hamarosan tárgyalja az új közoktatási és felsőoktatási törvény koncepcióját - tudta meg a Magyar Nemzet Gloviczki Zoltán, Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkártól.

Mint elmondta a késlekedés oka a szociális konzultáció volt, amelynek eredményét mindenképpen meg akarta várni a kormány a néhány hete már elkészült az új köz- és az új felsőoktatási törvény átdolgozott változatának tárgyalása előtt. Ha a kabinet jóváhagyja a koncepciókat azonnal megkezdődik a javaslatok kodifikációja. A kész törvényjavaslatok az őszi ülésszak idején kerülhetnek az Országgyűlés elé.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.