Fogyatékosoknak is tömnek fogat

Beutalóval, de sürgős esetben anélkül is fogadják csütörtöktől a Semmelweis Egyetem Arc- és Állcsont, Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján a fogfájós, és fogyatékossággal élőket.
A kezelésre szorulóknak speciális, altatásra is alkalmas fogászati rendelőt és váróhelyiséget, ébredezőt alakítottak ki. Az új fogadóhellyel immár hat helyen juthatnak egészséges társaikhoz hasonló fogászati kezelésekhez mások mellett az autista és egyéb értelmi fogyatékkal élők.

A szülőknek nem kell egyebet tenniük, minthogy bejelentkeznek az ambulancián, ahol azonnal elvégzik az altatáshoz nélkülözhetetlen a vizsgálatokat és egyben tájékoztatják őket arról is, pontosan mikor kerülhet sor a tömésre, fogkő leszedésre. Azt is elmondják, hogyan kell fölkészíteni a gyereket a beavatkozásra. A Semmelweis Egyetemen most kialakított centrum kapcsolódik immár ahhoz az országos programhoz, mely 3 vidéki (Pécs, Szeged, Debrecen) és 2 budapesti központban működik már. Így a felnőtt fogyatékkal élő betegek fogászati ellátásának problémája nagymértékben enyhülhet. A gyermekeket a Bethesda Gyermekkórházban és a Heim Pál Kórházban is tudják fogadni, hiszen ott is van már ilyen központ. A Semmelweis Egyetemen a tágabb régió betegeit tudják ellátni, évente körülbelül 500 beavatkozást tudnak majd elvégezni.

 Az új centrumot maga Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár adta át. A politikus jelezte azt is, hogy a fogyatékossággal élők fogászati kezelésében sikerült olyan finanszírozási rendet kialakítaniuk, hogy ezek a kezelések nem jelentenek majd ráfizetéses ellátást a szolgáltatóknak.

Két évvel ezelőtt a Népszava kísérte végig annak a 14 éves fogfájós kislánynak a kálváriáját, akit hat hónapos várakozásra kényszerítették volna, mire ellátáshoz juthatott volna, mert nem volt lehetőség előbb arra, hogy altatásban kapjon kezelést. A fogyatékossága ugyanis nem engedte az ébrenlétben való ellátását. Akkor illetékesség híján visszautasította a közbenjárást valamennyi érintett hivatal és a köztársasági elnök is, akihez végső oltalomért fordultak. A gyerek jogát akkor nem sikerült érvényesíteni; végül egy külföldi házaspár könyörülete és pénze mentette ki nyomorult helyzetéből. Az, hogy az akkor nyilvánosságra került történet nem volt egyedi, azt Szabó Máté ombudsman 2011-es jelentése is bizonyítja, amelyben többszörös alkotmánysértést állapított meg a fogyatékkal élők egészségügyi ellátásának ügyében.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.