Új gyógyszerszabály: fogy vagy fizet!

Már ebben az évben többet fizethetnek gyógyszereikért a diétát nem tartók és az életmódtanácsokat bagatelizálók.

A Magyar Közlöny szombati számában közzétett jogszabály negyedéves orvosi kontrollra kötelezi az érintetteket. Akinek pedig a laborvizsgálatokkal nem igazolható, hogy mindent megtett jobbulása érdekében, az addigi 100 százalékkal támogatott orvosságai árához júliustól csak 50 vagy 70 százalékos támogatást kaphat. Ez alól kivételt jelenthetnek a 18 éven aluliak, illetve azok a súlyosabb állapotú betegek, akiknél gyakori a vércukorszint csökkenése miatti rosszullét.

Túlsúlyos napozó
Túlsúlyos napozó

A cukorbetegek a jövőben a negyedéves felülvizsgálatkor életmódbeli tanácsadást kapnak, valamint egy egyszerű vérteszttel ellenőrzi majd az orvos azt is, hogy miként sikerült betartani a diétát. A vér egyik alkotó eleme (a haemoglobin A1c) hosszabb távon is emlékszik a szervezet cukorterhelésére. A teszt azt is megmondja, ha valaki napokkal a vizsgálat előtt vétkezett a cukrászdában.

A terápia megkezdése után a cukorbetegek mindössze 22 százaléka szedi rendszeresen a gyógyszereit – derül ki Molnár Márk Péter, a Corvinus egyetem oktatójának kutatásából, amelyet egy tavaly októberi konferencián ismertetett a szakember. Az egészségbiztosító pedig egyetlen évben 30 milliárd forintot fizet ki az érintett betegcsoport gyógyszereire.

Ha a beteg nem működik együtt az orvossal, nem is várható el, hogy hatékonyan gyógyuljon. Így van, akkor arra közpénzt sem érdemes pazarolni – érveltek korábban a jogalkotók lapunknak az új szabály mellett. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.