Az állam az egész Főgázt akarja

A korábbi közműcég-visszavásárlási láz helyett immáron az értékesítési vágy kerítette hatalmába a kormánypárti többségű Fővárosi Közgyűlést.
Csak a képviselők ismerhették meg a részleteket - Bruzák Noémi / MTI

Mint arról egy hete beszámoltunk, a Főgáz kisebbségi részvénypakettje után az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a főváros tulajdonában álló többségi tulajdont is megveszi a cég irányítási jogával együtt.

A kormány a fejlesztési minisztert kérte fel a tárgyalások lefolytatására. A vételár meghatározásakor a kabinet a kisebbségi részesedés megszerzésekor alkalmazott értékelési módszert tartja irányadónak.

A többségi részvényekért és a menedzsment jogokért az állam várhatóan nem fizet sokkal többet, mint a kisebbségi részvényekért az RWE-nek. Mint emlékezhetünk az állami tulajdonban lévő MVM tavaly december közepén 41 milliárd forintért vette meg az RWE tulajdonában lévő 49,83 százalékos pakettet. A társtulajdonos fővárosi önkormányzat korábban már lemondott elővásárlási jogáról, szerdán pedig zárt ülésen adott felhatalmazást a Főgáz-részvények megvásárlására az MVM-nek.

A többségi részvények eladása vélhetőleg része az M3-as metró felújításához kötődő alkunak. A fővárosi önkormányzat a Főgáz-részvényekkel „fizet" a hitelfelvételhez szükséges állami garanciavállalásért. A kritikus állapotban lévő észak-déli vonal felújítása ugyanis 70-100 milliárdba kerül, amit Budapest – az elmúlt négy évben csaknem felére olvadt – költségvetési bevételeiből képtelen előteremteni. Sőt az esetleges hitelhez, uniós támogatáshoz szükséges önrészt se nagyon.

Az állam pedig – úgy tűnik – feltételhez kötötte a hitelfelvételhez szükséges állami hozzájárulás megadását.

A Jobbik üdvözli a Főgáz állami kézbe vételét. Az MSZP szerint a legértékesebb gyöngyszemét veszíti el a város. Horváth Csaba frakcióvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábbi városvezetés 100-130 milliárd forintért értékesíthette volna a Főgáz-tulajdonrészt, most az állam kevesebb, mint 50 milliárd forintért veheti át azt. Az Együtt-PM szerint az ország egyik legátláthatatlanabb cégéhez kerülhet a főváros Főgázban lévő tulajdonrésze, ha azt az MVM vásárolja meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.