„A kormány lemondott a külföldön élő magyarokról”

Szokatlan helyszínen tartott képviselői fogadóórát Ujhelyi István. Meglepő, ha az Európai Parlament egyik tagja kocsmába hívja a választóit, Ujhelyi esetében azonban a város volt igazán érdekes választás.

A londoni magyarokat hívta ugyanis a Viktória pályaudvar tőszomszédságában található Brass Monkey (Rézmajom) kocsmába. Az alacsony létszám miatt a kötetlen hangulat eleve adott volt, de az MSZP politikusa a biztonság kedvéért a helyben mért sör mellett (nem egészen szabályosan) hazai kisüstivel kínálta az érdeklődőket.

Ujhelyi István a fogadóórán
Ujhelyi István a fogadóórán
A szerző felvétele

A hosszúra nyúlt este során tucatnyi fiatal beszélgetett Ujhelyivel. Ők a Facebookról értesültek a programról. A brüsszeli képviselő elmondta, hogy személyes elkötelezettséget érez a külföldön szerencsét próbáló magyarok sorsa iránt, és szívesen segít egyéni problémák megoldásában is. Szerinte az egyik legnagyobb gond jelenleg a külföldön született csecsemők hazai anyakönyveztetésének nehézkessége.

Az akadozó ügyintézés miatt az újszülöttek nem kaphatnak útlevelet, és így egész családok hazalátogatása, szabad mozgása kerül veszélybe. Ujhelyi szerint a magyar kormány lényegében lemondott a sok százezer külföldön élő magyarról. A hazacsábításukat zászlójára tűzött program eddig mindössze tizenegy esetben volt eredményes. Ennél a londoni fogadóórán is többen jelentek meg – tesszük hozzá.

A beszélgetés résztvevőit láthatóan megfogta Ujhelyi figyelmeztetése, hogy a külföldre került fiatalok kiesésével a magyar államnak kell majd magára vállalnia az egyedül maradt, idős, beteg szülők ellátását. Szerinte ezzel a feladattal a jelenlegi kormány egyáltalán nem tervez. A 33 éves, három éve Londonban élő Zuppán József a kocsmában elmesélte: megélhetési nehézségek és a kiszámíthatatlan politikai jövőtől való félelme késztette arra, hogy kiköltözzön.

A Tescónál alacsonyabb beosztásba akarták áthelyezni, így inkább a szigetországban kezdett új életet. Most egy indiai üzletben dolgozik, és egy olyan nonprofit szervezetről álmodik, amely összefogná a Nagy-Britanniában munkát vállalt magyarokat. Józsefet erősen foglalkoztatja, hogy két teljes generáció tűnik el Magyarországról, a viszonylag fiatalok és gyermekeik, akik minden igyekezet ellenére sem fogják majd tökéletesen uralni anyanyelvüket.

Számháború

Cikkünk megjelenése után az NGM helyesbítést kért. Ennek a szövege így hangzik:

A „Gyere haza fiatal” program keretében a mai napig 31 fiatal (kiemelés az NGM-től – a szerk.) hazatérését segítettük, további 178 honfitársunk közvetítése folyamatban van. Az új vállalkozás alapítását segítő programhoz további 18 fő csatlakozott. A program továbbra is támogatja a külföldön elő, hazánkba visszatérni kívánókat abban, hogy itthon számukra megfelelő munkahelyhez jussanak vagy vállalkozás-alapításukat elősegítsük. A munkáltatók is kifejezték támogatásukat a program iránt. Ezt jól bizonyítja, hogy 113 partnercégünk 1104 állást kínál a hazatérni szándékozóknak.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.