'Halott kormányzati politikába próbálnak életet lehelni'

A kormány eddigi tétlenségét bírálták az ellenzéki felszólalók Gyurcsány Ferenc új programjára reagálva. A Fidesz szerint nem vezetnek ki a válságból a kormányzat által tervezett intézkedések, ezek csak újabb megszorítások. Az MDF a hatástanulmányokat és az előkészítetlenséget hiányolta. Semjén Zsolt szerint az ország az IMF markába került.

"Ez az ön kudarca" - fordult Navracsics Tibor Gyurcsány Ferenchez, a miniszterelnök beszédére reagálva, de azt is hozzátette: ennek a kudarcnak a következményeit az emberek viselik. - Tíz évvel zuhant vissza Magyarország Gyurcsány Ferenc áldásos tevékenysége miatt - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője, aki sürgette, a miniszterelnök végre cselekedjen. "Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztam volna" - idézte Navracsics Tibor az őszödi beszéd egy részetét. Szerinte most négy hónapja ezt csinálják a szocialisták, "nincs kormányzás". Megszorító csomagnak nevezte a kormány javaslatát.

Dávid Ibolya reagál az üres fideszes padsorok előtt Gyurcsány Ferenc bejelentett programjára
Dávid Ibolya reagál az üres fideszes padsorok előtt Gyurcsány Ferenc bejelentett programjára

A Fidesz frakcióvezetője a szocalista képviselőktársaihoz fordult, nézzenek szembe a választókkal. - Önök egyhangúlag a támogatásukról biztosították a miniszterelnököt. Elhiszik, hogy a családi pótlék magadóztatása tehercsökkenés? Hogy a 13. havi nyugdíj megszüntetése jó lesz a nyugdíjasoknak? Önök elhiszik, hogy az áfa 20-ról 23 százalékra emelése segít? A helikopter és az uszoda-használat ugyanolyan áfakulcs alá tartozik, mint az alapvető élelmiszer - tette hozzá Navracsics Tinbor, aki végül megjegyezte: Önök egy kudarcos, halott kormányzati politikába próbálnak életet lehelni, de ezek nem vezetnek kiifelé a válságból, különösen, ha a recesszió valóban 3- 5 százalékos tartományba kerül. Ezt a gondolatmenetet folytatta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, aki szerint a kormány hibája, hogy Magyarország az IMF markába került. Szerinte az áfa csökkentésére volna szükség, bankmentő csomag helyett az embereket a csődből kimentő csomagra. A KDNP ezért szociális bank létrehozását javasolja.

A szabaddemokraták békülékenyebbek voltak, de hiányolták a részleteket. Észre kellene venni, minden erővel azon kellene lenni, hogy tudjuk megtalálni a közöst, ami az ország érdekét szolgálja - hangoztatta Fodor Gábor, akit meg is tapsoltak a kormányoldalon. A miniszterelnök hasonlíthatja a mostani intézkedéseket a Bokros-csomag hatásaihoz, de: a különbség nagy a '90-es évek közepéhez képest, akkor ugyanis a koalíciónak kétharmados támogatása volt. A legszebb terveket is felvázolhatjuk, ha nincs mögötte olyan széles politikai konszenzus, társadalmi összefogás, hogy a szép tervek meg is valósuljanak. - Most az az ország érdeke, hogy oltsuk a tüzet, az SZDSZ nem csinál presztízs- kérdést abból, hogy támogassa a jó javaslatokat, de kidolgozott, határozot javaslatok kellenek. Túl késő és túl kevés volt, amit elmondott a miniszterelnök - tette hozzá Fodor Gábor. Szerinte olyan programok kellenek, amelyek világosan, gyorsan és a lehető legrövidebb időn belül hatékonyak lesznek. Választások lesznek jövőre - figyelmeztetett az SZDSZ elnöke, aki határozott, gyors cselekvést kért, mondván: a mostani beszédnek voltak az SZDSZ számára szimpatikus elemei, de többre van szükség.

Dávid Ibolya Hamingway-t egyik levelét idézte a szerinte hosszúra sikeredett felszólalás kapcsán: "ne haragudj rám, nem volt időm végiggondolni". Az MDF elnöke szerint a miniszterelnök beszéde is egyfajta előkészítetlenséget idézett; egyetlen törvényjavaslat, hatástanulmány, háttérszámítás sem hangzott el. Ez az egy óra emlékeztetett egy egyetemi, "katedrás előadásra" -hangoztatta az MDF elnöke. "Amikor Pelikán József ül a fa tetején, látta, hogy hömpölyög a víz, s rádöbben, "valami nem stimmel". Amikor a válság kezdődött, a kormány legyintett, most is csak szavakkal készült a miniszterelnök. Pontosan 118 napja, hogy rádöbbent Gyurcsány Ferenc és Veres János, hogy valami nem stimmel. Igaz, hogy a kormány reformokra készül, de súlyos károkat okozott a "fáziskésés". Most is az előkészítés fázisában vagyunk, ezalatt 25 ezer honfitásrunk veszette el a munakhelyét, s legalább négyszer ennyire kell még számítani, a gazdaság recesszióba fordult. Október 15. óta, 118 napja készülünk készülünk a válságkezelésre gyors, konkrét döntések kellettek volna - hangoztatta Dávid Ibolya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.