Fodor fegyelmet kér, Dávid bér- és nyugdíjbefagyasztást javasol


A Nemzeti csúcstalálkozón felszólalva Semjén Zsolt, a KDNP elnöke lényegében azonosan közelített meg minden fontos kérdést, mint előtte Orbán Viktor.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke felszólalásának elején viszont reflektált Orbán Viktor által mondottakra, és a mindkettejük számára sokat jelentő Bibó Istvánt idézve figyelmeztetett, hatvan év elteltével is  igaz: évszázados belső megosztottságokon kellene túltennünk magunkat a közös siker érdekében. Ennek alapfeltétele volna, hogy a politikában megnyilatkozó felek ismerjék el egymásról, hogy nem a haza ellenségei. Egyetértett Orbánnal abban, hogy a válságnak nemcsak gazdasági, hanem lelki okai is vannak, de ezeket egészen máshol  kereste, mint a Fidesz elnöke. A hazai politika válságában, annak végletes megosztottságában.

Ami viszont a tisztán ráció szerint megfogható elemeket illeti, Fodor három pontban foglalta össze a nem-zeti csúcsértekezleten a liberálisok javaslatát: csökkenteni kell a költségvetési kiadásokat, be kell vezetni a  költségvetési plafont és továbbra is szükséges az adóreform. Kérte a kormányfőt, ne tegyen kísérletet ennek az elképzelésnek a felpuhítására, miközben hangsúlyozta a liberálisok számára is egyértelmű, hogy bizonyos elképzeléseik a jelenlegi körülmények között nem megvalósíthatók.

Fodor Gábor után Kóka János, a liberálisok parlamenti frakcióvezetője a Fodor által meghatározott keretek között részletezte a párt gazdasági elképzeléseit.


Dávid Ibolya, az MDF elnöke kemény megszorító csomag bevezetését javasolta a csúcstalálkozón. Mint mondta, az ő lelkiismeretük tiszta. A szocialisták, a liberálisok és a Fidesz együtt szavazta meg ugyanis azt a 100 napos programot, amely ellen az MDF már akkor is tiltakozott, s amely felelőtlenül nagy terheket rakott, illetve tart azóta is a költségvetésen.

Aki csak arról képes beszélni, összefogásra van szükség, komolytalan. Ahhoz kell bátorság, hogy kimondjuk: milyen intézkedésekre van szük-ség. Az ország komoly bajban van, ne várjuk meg a 300 forintos eurót, az adósságspirált, s hogy emberek az utcára kerüljenek, mondta Dávid.

Az MDF tízpontos, egy évre szóló javaslatát ismertette ezután a párt elnöke. Ennek része a 13 havi nyugdíj kifizetésének felfüggesztése, a nyugdíjak befagyasztása, ugyanígy a közalkalmazottak és köztisztviselők fizetése sem emelkedhetne. Az egés-zségügyi hozzájárulást kiterjesztenék minden aktív munkavállalóra. A vállalkozások vissza nem térítendő támogatását hitellé alakítanák, s a mindenkinek járó szociális támogatások, így a családi pótlék rendszerének  átgondolására is szükség van szerintük. Továbbá javasolják: a minisztériumok összes marketing tevékenységét és az arra fordítandó forrásokat függesszék fel, a szolidaritási adót töröljék el, kis- és középvállalkozások hitel támogatása különítsenek el 150 milliárd forintot. Minden parlamenti képviselő, miniszter és államtitkár legyen köteles a fizetésének a felét magyar részvények vásárlására fordítani. Az alternatíva Dávid Ibolya szerint az államcsőd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.