Fodor az MSZP listáján befutó helyet kaphat

Megállapodás születhet a Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Párt és az MSZP között, melynek keretében a szabadelvű politikus az atv.hu szerint a szocialisták országos listájának hetedik-nyolcadik helyén lehet a következő parlamenti választáson.

„Nálunk, a párton belül körülbelül egy hete volt egy beszélgetés, amelyből az derült ki, hogy a párttagság nagyon kormányváltó hangulatban van és ennek érdekében hajlandó az MSZP-vel az együttműködésre” – közölte az atv.hu-val a Magyar Liberális Párt (MLP) egyik potentátja. „Fodor Gábor leült már Mesterházy Attilával, de Gyurcsány Ferenccel és Bajnai Gordonnal is” – tette hozzá.

A portál forrása azt is elmondta, saját kerületében mind az MSZP, mind az Együtt 2014 helyi szervezetével közölte, hogy az MLP is megalakult, mire az MSZP helyi vezetője két napon belül leült vele, az Együtt 2014-é viszont nem. „Szívesebben látnám Bajnait miniszterelnöknek, mint Mesterházyt, de ez esetünkben mellékes” – tette hozzá. Úgy vélte: lesz összefogás az MSZP-vel és az Együtt 2014-gyel, de valószínűleg a DK-val is, „de nem a DK lesz a kulcskérdés”.

A két párt helyi tárgyalása nem egyszeri eset. „Az MLP helyi szervezetei felveszik az adott terület MSZP-szervezeteivel a kapcsolatot, hogy olybá tűnjék: alulról, a pártvezetések nélkül megindul a két párt közötti összefogás” – mondta az atv.hu-nak egy ismert szocialista országgyűlési képviselő. A politikus közölte: az MLP szervezeti állapotának köszönhetően ez nem országos jelenség, mintegy tíz helyen történt meg, főleg a fővárosban.

A politikus szerint nem valószínű, hogy Fodor Gábor MSZP-s vagy az MSZP által támogatott jelöltként indulna Gyöngyösön. Szerinte egy kormánypárti jelölt mellett a jobbikos pártelnök, Vona Gábor nyilván indul, így a szocialista Sós Tamás által Fodor szülővárosa – ahonnét a szabadelvű politikus 1994-ben egyéni jelöltként bejutott az országgyűlésbe – nyerhető.

Hozzátette: Budapesten sem feltétlenül indulna Fodor egyéniben MSZP-s jelöltként, mert az összesen tizennyolc választókerületből hármat legalább át kell adni az Együtt 2014-nek, tehát nem nagyon lesz választókerület, ahol Fodor indítható lenne. Azt, hogy Fodor rajta lesz-e a szocialista párt listáján, nem tudta megmondani. Megjegyzésünkre, hogy a liberálisoknak ott van az Együtt, a Moma és a DK, az interjúalany maliciózusan megjegyezte: ha nincs MLP, Fodor visszamehetett volna folytatni egyetemi karrierjét.

„Gáborék nem olyan elutasítóak velünk szemben, mint mások, sokkal inkább együtt lehet velük működni” – mondta megkeresésünkre egy másik MSZP-s képviselő, aki szerint az MSZP elnökségi ülésein a kérdés – egyelőre legalábbis – nem került szóba.

Fodort közvetlenül nem, csak sajtófőnökén keresztül sikerült elérni. „Értetlenül állunk a kérdés előtt” – közölte a portál kérdésére Szekula István. „Gábor körülbelül ugyanannyit találkozik Mesterházy Attilával, mint a demokratikus térfél más pártelnökeivel” – tette hozzá. Szekula hangsúlyozta: nincsenek tárgyalások az MSZP és az MLP között „még informálisan sem”, azt azonban elismerte: „a liberálisok abszolút érdekeltek az Orbán-kormány leváltása érdekében létrejövő összefogásban”.

Az ügyre részben rálátó DK-s forrás szerint „Fodor reálpolitikus”, aki tisztában van azzal, hogy önállóan indulva nem juthat be a parlamentbe, Fodornak és esetleg néhány párttársának azonban az MSZP helyet adhat saját országos listáján, amivel ez növelheti választói táborát, amire egyébként szükség is lesz, mert a kormányváltáshoz legalább két és fél millió szavazatra lesz szükség” – vélte a volt országgyűlési képviselő. „A rezsimváltás érdekében ez egy logikus döntés” – használta interjúalanyunk Bajnai Gordon egyik kedvenc szófordulatát.

Bár az egykori politikus elismerte: ideológiailag az Együtt 2014 és a DK is közelebb áll az MLP-hez, „feltehetően hatalmi érdekek diktálják a megállapodást az MSZP-vel”.

Egy, az ügyekre erős rálátással bíró, az Együtthöz kötődő háttérember szerint „Fodornak az MSZP országos listáján erősen kinéz a hetedik-nyolcadik hely”. Az MLP szerinte „nem látható, nincs szervezettsége, önerőből még az országoslista-állítással is gondjai lehetnek”. Ugyanakkor – mint mondta – „nem világos, hogy az MLP és a meglehetősen balos MSZP között milyen alapon jöhet létre együttműködés”.

Az interjúalany megerősítette, amit egy szocialista képviselő is elmondott: az egyéni körzetekben nem nagyon szökkenhet szárba az MSZP-MLP-együttműködés, „Komoly kormányváltási szándék esetén az egyéni körzeteket illetően meg kell állapodni, leginkább az Együtt 2014-gyel, és Mesterházy már így is túlígérte magát az egyéni körzeteket tekintve. A komoly liberális bázissal bíró belpesti kerületekben az MSZP nem nyerhet az Együtt 2014-gyel való megállapodás nélkül” – mondta, alátámasztva, hogy Fodort már nehéz lenne hol indítani. „Az Együtt 2014 az MSZP-vel egyeztet, és ha az MSZP csomagjában ott lesz Fodor, az Együtt nem fog rá nemet mondani” – tette hozzá.

Fodor Gábor, a Liberálisok párt elnöke sajtótájékoztatóján bemutatja új pártját
Budapest, 2013. április 27. Fodor Gábor, a Liberálisok párt elnöke sajtótájékoztatóján bemutatja új pártját a budapesti Sas Centerben 2013. április 27-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.