Fodor Gábor az Alkotmánybírósághoz fordul a Századvég-ügy miatt

Fodor Gábor összegyűjtötte az országgyűlési képviselők negyedének aláírását, így csütörtökön beadja az Alkotmányíróságra utólagos normakontroll iránti kérelmét a büntető törvénykönyv (Btk.) azon szakaszára, amely a minősített adatokkal kapcsolatos bűncselekményekről rendelkezik - közölte a Magyar Liberális Párt (MLP) az MTI-vel, hozzátéve: céljuk a "Századvég-gate" felderítése.

Azt írták, hogy a kezdeményezést a Magyar Szocialista Párt, a Lehet Más a Politika és a Jobbik képviselői is támogatták. Fodor Gábor azt kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy utólagos normakontrollal semmisítse meg a Btk. egyik bekezdését, és ezáltal tegye lehetővé, hogy bárki feljelentést tehessen minősített adattal való visszaélés gyanúja miatt. A Btk. jelenleg úgy rendelkezik, hogy kizárólag a titokgazda tehet feljelentést akkor, ha a minősített adatok illetéktelen kezekbe kerültek.

Az MLP szerint a Századvég-ügyben ez azt jelenti, hogy ha a kormány úgy adott ki minősített adatot a Századvégnek, hogy az nem volt jogosult ennek fogadására, akkor az államtitkok illetéktelen kézbe kerüléséért senki nem tehet feljelentést, csak a titokgazda, azaz a kormány. Mivel azonban a kormány maga is felelős az esetleges bűncselekményért, nyilvánvaló, hogy soha nem tenne feljelentést - fogalmaztak.

Hozzátették, hogy az alkotmánybírósági beadvánnyal egyidejűleg Fodor Gábor az alapvető jogok biztosához is kérelemmel fordul, hiszen Székely László szintén jogosult arra, hogy az Alkotmánybíróságtól utólagos normakontrollt kérjen. Ezenkívül Fodor Gábor újabb írásbeli kérdéseket nyújt be a belügyminiszternek a Századvég-üggyel kapcsolatban, és az Országgyűlés elé is beterjeszti törvénymódosító javaslatát.

A Liberálisok szerint amíg a kormány nem ad szabad utat az ügy tisztázásának, bárki joggal vélheti, hogy a Századvég "egy pénzmosoda, egy fideszes kifizetőhely", ahol a hűtlen kezelés és az államtitkokkal való visszaélés is megvalósulhatott.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.