Foci-VB előtt oltassa be magát!

Sárgaláz elleni oltásra van szükségük mindazoknak, akik június 12-én kezdődő Labdarúgó Világbajnokságra utaznak – figyelmeztet az ÁNTSZ. A rendezvény több helyszíne is sárgalázzal érintett területeken található.

Jelezték, hogy a szúnyogok által terjesztett Dengue-láz kórokozója étellel, vízzel átvihető.  A sárgaláz elleni oltás az egyetlen kötelező oltás, amiből bizonyos országokba érkezve, vagy fertőzött területről kiutazva kérhetik az oltást igazoló okmányt. A vakcinát tíz nappal az utazás előtt érdemes kérni a Nemzetközi Oltóközpontban, és az oltási igazolvány is csak a beadás után 10 nappal lesz érvényes.

Az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában évente átlagosan 8-10 ezer embernek adnak utazás előtt tanácsot és összesen 12-13 ezer oltást adnak be. Az intézmény júniusban ünnepli megalapításának 15. évfordulóját.

A nyaralási szezon kezdete előtt arra is fölhívták a figyelmet, hogy 2013. óta változott a poliomyelitis (járványos gyermekbénulás) helyzete a világban.  Most olyan országokban is előfordul a vad vírus, ahol már évek óta nem volt jelen. Jelenleg tíz országban mutatható ki a vírus cirkulációja, amelyek közül Izraelbe és Etiópiába rendszeresen szerveznek turista utakat, míg Afganisztánba, Irakba, Kamerunba és Nigériába általában munkavállalásra vagy üzleti útra mennek a magyarok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata alapján, aki gyermekkorában szabályosan, több alkalommal megkapta a gyermekbénulás elleni oltást, annak 12 hónapnál nem régebbi emlékeztető oltást kell kapnia, mielőtt az említett államokba utazik. Ennek hiányában, ha 4 hétnél hosszabb ideig tartózkodik Szíriában, Pakisztánban vagy Kamerunban, az ország elhagyása előtt oltásra kötelezik.

A magyarok által leggyakrabban látogatott dél-európai nyaralóhelyeken főként a hasmenés, a balesetek, a leégés és a tengeri csalánozók csípésének elkerülése okoz sok problémát. Figyelmeztettek arra is, hogy a dél-európai nyaralóhelyeken is érdemes palackozott vagy forralt vizet inni, és különösen figyelni a fertőtlenítésr.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.