Floridai nyaralással verték át a háziorvosokat

Kedvezményes utazást ígért egy cég magyar orvosoknak, akik egy amerikai konferencián szerettek volna részt venni. A költségek hirtelen megemelkedtek, az orvosok utazása meghiúsult és pénzüket sem kapták vissza. A rendőrség csalás miatt nyomoz - számolt be az esetről a Petőfi Népe.

Több mint 60 orvos érzi átverve magát országszerte, miután egy utazásszervező cégnek több százezer forintot fizettek, hogy elutazhassanak egy nagy múltú kongresszusra az Amerikai Egyesült Államokba. Az utazás azonban meghiúsult, az orvosok eddig hiába várták vissza pénzüket.

A több 10 millió forintos kárt okozó esetről Gulyás Anna, kecskeméti háziorvos számolt be a lapnak, aki maga is részt kívánt venni a sarasotai kongresszuson. Mint elmondta: a budapesti székhelyű, honlapja szerint orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek kongresszusokra való utaztatásával foglalkozó Doktor Events Kft. kereste meg őt és orvostársait még nyáron. A cég kedvezményes utazást kínált: 45 százalékos kedvezménnyel kecsegtették a doktorokat. Az út egy részét – állításuk szerint – közelebbről meg nem nevezett alapítványok állták volna.

A fenti nyaralás szervezéssel nem csak az a baj, hogy ezúttal átvertek több mint félszáz háziorvost, hanem az is, hogy valalmennyi ilyen ügy felveti a tiltott gyógyszerpromoció lehetőségét is. A hatályos jogszabályok szerint gyógyszercégtől (a fenti esetben nem tudni, kik voltak "a közelebbről meg nem nevezett alapítványok") az orvosok természetbeni támogatást kaphatnak. Ennek az egy főre eső összege nem haladhatja meg a minimálbér havi összegének öt százalékát.

A természetbeni támogatás kizárólag a tudományos rendezvényeken történő részvétellel állhat közvetlen összefüggésben, az utazási költség, szállásköltség, részvételi díj fedezetére szolgálhat. A  cégnek egyben bejelentési kötelezettsége van, azaz jeleznie kell a gyógyszerügyi hatóságoknál, hogy név szerint ki az az orvos, aki a támogatást kapta. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.