Nyártól fizetős parkolás lesz Óbudán

Júliustól Óbudán is fizetni kell a parkolásért. Az elsődleges ok az ingázók kiszorítása, és nem a bevétel növelése. Az első években ugyanis a tetemes kiépítési költség miatt alig hoz valamit a konyhára az autósok megsarcolása. A kerületben élőknek széles kedvezményrendszerrel kedveskednek.
– A szomszédos II., illetve XII. kerület egészen az óbudai határig kiterjesztette parkolóövezeteit, nyakunkon a dugódíj, ráadásul az agglomerációból érkezők előszeretettel használják P+R parkolóként közterületeinket – indokolta a fizetős parkolási zónák kialakítását Bús Balázs, III. kerületi polgármester, aki hangsúlyozta, hogy a parkolás fizetőssé tételének fő célja nem az önkormányzati bevételek növelése.

A parkolórendszer kiépítése – felfestés, táblák kihelyezése – összesen nettó 130 millió forintba került. A parkolóautomaták beszerzése most zajlik. A vételárat nem egy összegben, hanem ötéves részletfizetéssel egyenlítik ki. Ennek összege nettó 700 millió forint évente. A bevételt évi nettó 730 millióra becsülik, így az első valóban nyereséges év a bevezetéstől számított hatodik év lesz. Onnantól viszont évi 620 millió forintos bevételre számít az önkormányzat a parkoltatásból. Ezt az utak karbantartására fordítják.

Az övezethatárokat a fővárosi önkormányzat jelöli ki. A Szépvölgyi út–Bécsi út–Bogdáni út határolta terület 90 százalékán a legalacsonyabb összegű fővárosi tarifát – óránként 175 forintot –, míg Újlakon 265 forintot kell majd fizetni hétköznap reggel 8 és délután 6 óta között. A maximum várakozási idő 3 óra.

Az önkormányzat a kerületi polgárok terheinek enyhítése érdekében a fővárosi rendeletben szereplő kedvezményeken felül is engedményeket tesz. A parkolási övezeten belül élők lakásonként két saját autóval parkolhatnak ingyen, az övezeten kívül élő kerületiek naponta 90 percig ingyen várakozhatnak a fizetős helyeken is. Külön kedvezményt kapnak a gyerekesek, akiknek az oktatási-nevelési intézmények környékén reggel 8 és fél tíz között, valamint délután 13 és 18 óra között szintén nem kell fizetniük.

Ez az agglomerációból érkező gyerekek szüleire csak akkor érvényes, ha az állandó lakhelyük szerinti település támogatja az adott intézmény fenntartását. Így jelen állás szerint senki sem élhet ezzel a lehetőséggel. Bús Balázs tájékoztatása szerint ugyanis egyetlen környező település sem kötött ilyen jellegű szerződést a III. kerületi önkormányzattal. Ez várhatóan az Óbudai és az Árpád Gimnázium diákjainak családját érintheti majd kedvezőtlenül. Az érintett helyszíneken telephellyel bíró vállalkozók viszont csak félárat fizetnek.

A kedvezményekre jogosító Óbuda kártya, illetve az iskolák előtti várakozáshoz szükséges tárcsa kiváltására március közepétől négy ügyfélszolgálati irodában lesz lehetőség. Az önkormányzat a kerületi lakosokat ábécésorrendben értesíti ennek idejéről. A szükséges formanyomtatványok az obudaiparkolas.hu honlapon letölthetőek. A kedvezményeket azonban csak azok vehetik igénybe, akik a kerületben állandó lakcímmel rendelkeznek, az autó a saját nevükön van, illetve befizették utána a gépjárműadót. Ezeket a kártyák kiadása előtt ellenőrzik. A regisztráció költsége 2000 forint plusz áfa, amelyet az irodákban készpénzzel kell kifizetni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.