Fizetni kellene a kocsmáknak a közös drukkolásért

Súlyos tíz-, illetve százezreket kellene fizetniük a nyári sportesemények közvetítéséért a kocsmáknak.

Egy falusi kiskocsmának 100 ezer, egy klasszikus sportpubnak akár 750 ezer, az óriáskivetítőt felállító helyeknek 950 ezer forintjába is kerülhet, ha közvetíteni akarják a labdarúgó-Európa-bajnokság meccseit és az olimpiát – tudta meg a Mainap.hu. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a jogdíjakra hivatkozva követel pénzt a két nagy nyári sportesemény nyilvános közvetítéséért.

Ha a labdarúgó-Eb-t nézzük, a tervek szerint más árszabása lenne az alacsonyabb rangú meccseknek
Bernadett Szabó 2010.08.13. Digitális Symbol kocsmai TV nézés

A kocsmatulajdonosok hevesen tiltakoznak az általuk csak fociadónak nevezett új teher ellen. 

Pataki László, a Champs Pub vezetője nonszensznek tartja, hogy az MTVA arra hivatkozva akarja „lehúzni” őket, hogy a sportesemények kivetítésének kizárólagos jogát ő szerezte meg a külföldi jogtulajdonosoktól, ezért a meccsek – nem otthon történő – kivetítésének engedélyét az MTVA-tól lehet megszerezni.

A Mainap információi szerint a díjszabásnál az MTVA több szempontot is figyelembe vett. Ha például a helyiek összegyűlnek a falu kocsmájában és az ottani kistévén akarják végignézni az Eb focimeccseit, az a tulajdonosnak nagyjából 50 ezer forintjába kerül. Olimpiával együtt 100 ezerbe.

Egy klasszikus, 1-2 tévével rendelkező vendéglátóhelynek, amelynek egyébként nem profilja a sportmeccsközvetítés, pár százezer forintjába fájhat a két sportesemény.

Egy nagyobb, mondjuk városi pub, több tévével és jelentős vendégforgalommal 450 ezret kell hogy perkáljon az MTVA-nak, olimpiástul legfeljebb 750 ezret.

A Millenárison vagy a műjégpályán felállított kivetítők sporteseményenként körülbelül 600 ezerbe kerülnek, összesen maximum 950 ezerbe.

Ha a labdarúgó-Eb-t nézzük, a tervek szerint más árszabása lenne az alacsonyabb rangú meccseknek, illetve az elődöntőknek és a döntőnek. A több nézőt vonzó mérkőzések drágábbak lennének.

Az érintetteknek május 31-ig kellene leadni a nyilvános közvetítések "önbevallását", ellenkező esetben bírságra is számíthatnak, ha engedély nélkül vetítik a meccseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.