Fizetni fog az OEP a Hospinvestnek?

A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma a kórházfinanszírozások felmondásával és az emiatt kialakult pénzügyi vitákkal kapcsolatos ügyben a héten hozott első fokú ítéletet. Az ítélet nem jogerős.

Mint ismert, a Hospinvest több kórház működtetését vette át, de 2009-ben a Fővárosi Bíróságon csődvédelmet kért a cég. A CIB Bank ugyanis leemelte a számlájáról az OEP-től kapott teljes összeget, és azt a cégnek a banknál lévő, lejárttá minősített hitelének törlesztésére fordította. Végül a Hospinvest ellen felszámolási eljárás indult.

Eredetileg mindkét cég egészségügyi szolgáltatás nyújtására finanszírozási szerződést kötött az OEP-el. A jogviszony kezdetén működési költség előleget kaptak az egészségpénztártól, amelyet részletekben kellett visszafizetniük. A Fővárosi Bíróság tájékoztatásából kiderül, hogy a kórházakat működtető cégek és az OEP közötti jogvita részben azzal kapcsolatos, hogy a felszámolási eljárás megindulása után az esedékesség vált finanszírozási díjból az OEP egy összegben levonta a működési költség előleget, melyek visszafizetésével a cégek el voltak maradva.

A Hospinvest és a Hatvani kórház Kft. szerint erre az OEP-nek nem volt joga, mert ezt a követelést csak a felszámolási eljárásban érvényesíthette volna velük szemben, hitelezői igényként. Az OEP szerint azonban nem hitelről volt szó, hanem előlegről, ami nem pénzkövetelés, ők valójában a még ki nem fizetett teljesítmény finanszírozási díjat utalták át. a bíróság első fokon az OEP álláspontját fogadta el és a felperesek követelését elutasította a mostani döntésben.

A követelés másik részének azonban helyt adott a bíróság. Ez ugyanis a finanszírozási szerződés megszűnésekor keletkezett elszámolási vitára vonatkozott. A felperesek az utolsó két, illetve három hónapra járó finanszírozási díjat kérték. Az OEP szerint azonban ez nem járna nekik, mert a szerződés idejére eső pénzt már megkapták.

A mostani, első fokú bírósági döntés szerint azonban a Hospinvest és a Hatvani Kórház Kft. ezen igénye jogos. Az OEP így több mint 934 millió forintot kell, hogy fizessen a Hospinvestnek, a Hatvani kórház Kft.-nek pedig több mint 468 millió forintot és kamatait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.