Fizetni kell majd az elfekvő osztályokon is

Ha egy idős vagy krónikus beteg ember szociális okokból tartós ápolásra szorul, a jövőben nem fogják ingyen ellátni. A kórházak elfekvőit, azaz a krónikus belgyógyászati és ápolási osztályokat hamarosan a szociális ágazatnak adják át.
Az egészségügyi államtitkár terveinek részleteiről egyelőre kevés konkrétum tudható, de a koncepció kidolgozásáért felelős Dózsa Csaba a VS.hu-nak megerősítette, hogy a hosszú ápolás költségeiből a jövőben a betegnek vagy hozzátartozóknak is részt kell vállalniuk: a krónikus osztályokon a hosszú ápolás lenne fizetős, az ápolási osztályokon meg várhatóan emelkedik majd a jelenleg napi 800 forintos ápolási alapdíj.

A kórházak gyógyító (aktív) osztályain központilag határozták meg, hány napig lehet ellátni egy beteget, azután az Országos Egészségbiztosítási Pénztár már nem fizet a kórháznak, vagyis ha a beteg tovább marad, akkor már veszteséget okoz a kórháznak. Emiatt akiket otthon nem tudnak ápolni vagy továbbra is súlyos az állapotuk, azokat jellemzően a krónikus belgyógyászatra vagy az ápolási osztályra helyezik át.

Mint a helyzetet a VS.hu tovább részletezi: mind a két osztályon viszonylag hosszú időt töltenek el a betegek. Vagy azért, mert a szociális otthoni elhelyezésre általában 3-9 hónapot vagy akár egy évet is várni kell, vagy azért, mert a bennmaradásnak nincsen felső korlátja:

„Ez hátrány is, mert a hozzátartozó azt gondolja, akkor itt most évekig ellehet a beteg. Pedig ez nem egy szociális intézmény. Mi is arra törekszünk, hogy hazamenjen a beteg, vagy szociális intézményben tudjuk elhelyezni - mondta Eisenhauerné Fördős Andrea, a Szent János kórház ápolási osztályának főnővére a portálnak.

A krónikus osztályok egészségügyből való kiszervezése az egyik pontja Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár 5 pontból álló reformcsomagjának. A konkrét elképzelésekről egyelőre keveset tudni, a korábban ígértekkel ellentétben nem tárgyalta az új szabályokat márciusban a parlament. Annyi tudható, hogy az átadás fokozatos lesz, első körben az érintett kórházi ágyak 25-30 százaléka kerül át a szociális ágazathoz.

A korábban elhangzottak szerint az átadás fokozatos lesz, a csaknem 11 ezer ágyból 2,5-3 ezerrel kezdik az átszervezést, hogy hol, az még nem tudható, a szociális ágazat plusz források nélkül nem tud megbirkózni az újabb feladattal – hangsúlyozzák az érintettek. A kórházak viszont pénzügyileg még jól is járhatnak. A krónikus osztályokra fordított pénzt ugyanis a változtatások után sem veszik el tőlük, ígérte az egészségügyi államtitkárság. Ez éves szinten mintegy 23 milliárd forintot jelent.

A legnagyobb probléma azonban a nővérhiány, amely különösen ezeken az osztályokon kritikus, olyannyira, hogy miközben több kritikus kérdésben is eltér a szakmai és a döntéshozói oldal véleménye, két dologban mindenki egyetért. Nevezetesen, hogy a krónikus ellátással és a munkaerőhiánnyal mindenképpen kell kezdeni valamit, a lélekromboló, gyorsan kiégéshez vezető munkára nagyon nehéz munkaerőt találni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.