Az előzetesben is fizetést kapott a korrupcióért elítélt bíró – 11 milliót megtarthat

Az Alkotmánybíróság döntése nyomán négy éven át kapta a teljes fizetését Németh Norbert Barna, a korrupció miatt jogerősen 12 év börtönre ítélt szegedi törvényszéki bíró. A felét vissza kell fizetnie, de 11 milliót így is megtarthat.

Közel négy évet töltött előzetes letartóztatásban Németh Norbert Barna egykori szegedi törvényszéki bíró, akit a Debreceni Ítélőtábla nemrég jogerősen 12 év börtönbüntetésre ítélt korrupció miatt. Amikor 2011-ben előzetes letartóztatásba került, felfüggesztették bírói állásából, és megtiltották illetménye folyósítását.

Mint a Magyar Nemzet kiderítette, Németh munkaügyi pereket indított, hogy a felfüggesztés idejére is megkapja a mintegy havi félmilliós fizetését. Az első- és másodfokú bíróságok részben helyt adtak fizetési igényeinek, ám a Kúria a munkáltatónak, a Szegedi Törvényszéknek adott igazat, amely nem akarta folyósítani a megvádolt, majd első fokon elítélt büntetőbíró illetményét. A volt főbíró azonban nem nyugodott bele, hogy az előzetesben nem kap fizetést. Az Alkotmánybírósághoz fordult, és nem is hiába: a taláros testület alkotmányellenesnek találta, hogy a korrupcióval vádolt bíró ne kapjon fizetést a jogerős ítélet kimondása előtt.

Az AB szerint a bírói függetlenség szakmai és személyi függetlenséget jelent, ez utóbbit hivatott biztosítani a megfelelő bírói javadalmazás.

A Szegedi Törvényszék tájékoztatása szerint a jogerős ítélet kihirdetéséig minden illetményét kifizették a bírónak. Miután elítélték, fegyelmit is kapott, fegyelmi büntetésként felmentették bírói tisztségéből. Igaz, ártatlanságát vélelmezve ezzel megvárták, míg a bíróság örökre eltiltotta foglalkozásától.

A 8 rendbeli megvesztegetésért elítélt főbírónak megtérült a jogismeret: a felfüggesztés időtartama alatt kapott fizetés felét köteles ugyan visszafizetni, de a másik felét – összesen mintegy 11 millió forintot – megtarthatja.

 

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.