Fizetési módozatok - kormány kontra ellenzék

Az MSZP szerint elkésett a Fidesz arra vonatkozó javaslata, hogy radikálisan csökkentsék az állami vezetők jövedelmét, hiszen ez már korábban, az Orbán-kormány idején is eszébe juthatott volna az ellenzéki pártnak. A kormányszóvivő szerint pedig a kabinet számos intézkedést hozott a javadalmazásokkal kapcsolatban.

A Bajnai-kormány már megalakulása után magán kezdte a spórolást - reagált Budai Bernadett kormányszóvivő Szijjártó Péter (Fidesz) javaslatára. Utóbbi bejelentette, pártja országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi, hogy a kormány radikálisan csökkentse az állami cégek vezetőinek a fizetését. Megismételte azt is: elfogadhatatlan, hogy amíg az állami cégek és intézmények vezetői milliós fizetéseket tesznek zsebre havonta az adófizetők pénzéből, addig az emberek a kormány költségvetése és elhibázott gazdaságpolitikája miatt egyre rosszabbul élnek. A csökkentés mértékére vonatkozó kérdésre közölte: "sok esetben ezek a fizetések a felére is nyugodtan csökkenthetőek lennének, akkor sem lennének megélhetési problémáik ezeknek a cégvezetőknek".

Budai Bernadett erre válaszolva kifejtette: a Bajnai-kormány öt hónappal ezelőtt megtette azokat a lépéseket, amelyeket most a Fidesz követel, "magán kezdte a spórolást". Emlékeztetett, hogy a kormányfő 1 forintért vállalta a kormányzást, a miniszterek fizetése 15 százalékkal csökkent, csakúgy, mint a külföldi napidíjak összege is. Az állami vezetők mellett az állami vállalatok vezetőire nézve is számos intézkedést hozott a kormány. A szóvivő példaként említette, hogy azoknak az állami cégvezetőknek, akiknek a fizetése meghaladja a kétmillió forintot, az afölöttii részt a krízisalapba kell befizetniük.

Az MSZP szerint elkésett a Fidesz javaslata, hiszen ez már korábban, az Orbán-kormány idején is eszébe juthatott volna az ellenzéki pártnak. Nyakó István, a szocialisták szóvivője közölte, a Fidesz ugyanazt mondja, mint az MSZP: "megengedhetetlen és vérlázító", hogy számos esetben tarthatatlanul magas jövedelmet visznek haza közalkalmazotti állásokban dolgozók. A politikus szerint a nagy kérdés azonban mégis az, hogy miért nem jutott idáig ez a Fidesz eszébe. Miért nem állt Orbán Viktor vagy Szijjártó Péter Járai Zsigmond korábbi jegybank elnök vagy Simicska Lajos, az adóhatóság volt elnöke elé azzal, hogy mostantól radikálisan szeretnénk a fizetéseiteket csökkenteni?.

Nyakó István szerint Orbán Viktor országlása alatt azért nem voltak botrányok abból, mennyit keresnek az önkormányzati, s az állami cégek kiválasztottjai, mert senki sem tudhatott az adatokról semmit, ugyanis "államilag támogatott volt a titkolózás". Az MSZP-s képviselő azt is tudakolta, arról miért hallgat Szijjártó Péter és a Fidesz, hogy az önkormányzati szférában számos fideszes vezetésű városban nagyon komoly összegek ütik a helyi vezetők markát. Orbán Viktornak és pártjának inkább arra kéne ígéretet tennie, hogy hatalomra kerülése esetén nem csinál mindent vissza, nem törli el ezeket az intézkedéseket, nem állítja vissza "a  mutyizást védő nagy népi titkolózást".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.