Fizetési gondokkal küzd a debreceni reptér új tulajdonosa

Nem indul zökkenőmentesen a magánkézbe került debreceni repülőtér fejlesztése, az üzemeltető Xanga Holding Kft. ugyanis határidőre nem tudta kifizetni a vételár esedékes részletét a debreceni önkormányzatnak.

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, a cívisváros közgyűlése a Xanga Holding Kft.-nek tavaly novemberben értékesítette a helyi repteret működtető, addig városi tulajdonban lévő Airport Debrecen Kft. száz százalékos tulajdonrészét, s egyúttal eladta neki a légikikötő 140 hektáros fejlesztési területét is. A város a repülőtéri üzemi területet nem értékesítette, hanem azt a Xangának bérbe adta 75 évre. A szerződés azt tartalmazta: a debreceni székhelyű, 2007-ben bejegyzett Xanga Holding Kft. 700 millió forintot fizet – részletekben – az önkormányzati társaságért, és további 4,4 milliárdot – ugyancsak több évre ütemezve – a fejlesztési területért.

A Xanga Holding Kft. azonban fizetési gondokkal küzd. Erről a cég ügyvezető igazgatója, Herdon István szerdán azt közölte: a Xanga idén február végén írásban jelezte Debrecen városának, hogy a vételár megfizetéséhez szükséges banki finanszírozást nem tudják határidőre előteremteni a gazdasági válság hatásai miatt. Hozzátette: a repülőtér szerződés szerinti üzemeltetéséhez szükséges költségeket azonban biztosítják, mert a cégnek továbbra is szándékában áll a szerződésben vállalt valamennyi kötelezettségének teljesítése. Herdon István elmondta: közölte: javaslatott tettek a városnak a fizetési határidő módosítására, s erről 2009. március 31-ig kellene állást foglalnia a debreceni önkormányzatnak.

Kovács Zoltán, a debreceni közgyűlés kommunikációs tanácsnoka azt nyilatkozta: a Xanga az esedékes összeg átutalásának elmaradását kilencven napon belül jelentette be, azaz szerződésszerűen járt el, így a cégnek kötbérfizetési kötelezettsége nem keletkezett. Hozzátette: a szerződés módosítására tett javaslatot Kósa Lajos polgármester a közgyűlés következő ülésére terjeszti elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.