Filippov Ásotthalomról: „Ha lenne kedvünk viccelni...”

- A jobbikos Tiszavasvárihoz vagy Gyöngyöspatához képest az ásotthalmi polgármester-választás szimbolikus súlyát az adja, hogy Toroczkai személyében nem egy kistelepülés ismeretlen helyi politikusa lett polgármester – értékelte az eredményt Filippov Gábor.

A Magyar Progresszív Intézet vezető elemzője a Népszabadság megkeresésére hozzátette: a magyarországi szélsőjobboldal egyik országosan ismert, kiterjedt szervezeti kapcsolatokkal rendelkező alakja aratott masszív kétharmados győzelmet a községet tizenöt éve irányító Petró Ferenc felett.

„Toroczkai az erőszakot és a törvényszegést romantizáló, paramilitáris Betyársereg egyik alapítója, és a Jobbik mellett a nemzetiszocialista Pax Hungarica Mozgalommal is jó kapcsolatokat ápoló, erőszakos akcióiról elhíresült Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője. Bevallottan nem hisz a demokratikus elvekben és intézményekben, a közéletet pedig lényegében permanens, a zsidókkal, cigányokkal, melegekkel vívott háborúként értelmezi” - emlékeztetett a szakértő. Filippov úgy fogalmazott, hogy ha lenne kedvünk viccelődni egy ilyen nyomasztó fejleményen, azt mondhatnánk: Ásotthalom igazolta, hogy teljes körű ellenzéki összefogással a Fidesz kétharmaddal is megverhető.

„A kép persze ennél jóval bonyolultabb. A szélsőséges politikus győzelmét több körülmény szerencsétlen együttállása alapozta meg: mindenekelőtt a Fidesz kihátrálása saját polgármestere mögül, illetve a helyi baloldal anarchikus állapota. Az eredmény nemcsak annak köszönhető, hogy az ásotthalmi ex-szocialista DK-sok Toroczkai mellett kampányoltak, hanem hogy a többi baloldali párt nem volt képes kihasználni a helyi jobboldal megroppanását, és még saját jelöltet sem indított. Az MSZP egy hónappal ezelőtt gyakorlatilag egyik napról a másikra szűnt meg létezni a négyezer fős településen, és ezt követően semmilyen látható erőfeszítést nem tett a szélsőséges politikus győzelme ellen” - nyilatkozta lapunknak az elemző. Filippov Gábor hozzátette: érdemes megemlíteni, hogy a Demokratikus Koalíció azonnal kizárta sorai közül a Toroczkai támogatására felszólító politikusát (igaz, a többi helyi DK-st nem), így nem állja meg a helyét az a vád, hogy maga a DK „paktált volna le” a szélsőjobboldallal (a párt etikai bizottsága formailag csak kedden fog dönteni az ügyben; a szerk.) „Ugyanakkor az sem meglepő, hogy a pártnak a 'rothadt rezsimmel' szembeni egyre radikálisabb, már-már polgárháborús retorikája olykor ilyen vadhajtásokat eredményez. Az pedig már a párt szervezettségével és belső moráljával kapcsolatban vet fel kérdéseket, ha egy helyi szervezet ilyen mértékben mehet szembe a központi akarattal” - nyilatkozta lapunknak az elemző.

Ceglédi Zoltán, a Republikon Intézet elemzője szerint egy időközi választás eredményét nem szabad túlértékelni; különösen egy korlátozott időtartamra szóló polgármesteri posztot, amelynek megszerzésére nem vonult fel a teljes politikai paletta. „A tanulság az, hogy az ellenzéknek nem szabad elfogadnia a 'mindegy, hogy ki fog össze és mit mond, csak ne a Fidesz nyerjen' stratégiát. Ha az ellenzéki pártok az 'Orbán, takarodj!'-üvöltésre szorítkoznak, akkor ne lepődjenek meg, hogy üvölteni a Jobbik tud a leghangosabban” - értékelte az eredményt lapunk megkeresésére Ceglédi.

A politikai elemző hozzátette: Toroczkai Lászlóval „csupán” pozícióba segítették a „Helyi Karizmatikus Vezetőt”, aki történetesen jobbikos. Ceglédi szerint ez a párt a hiátusokból építkezik: amíg nem volt igazi euroszkeptikus politikai szereplőnk, addig az EU-ellenesség is 'védjegyük' volt; a Republikon elemzései szerint ezt a rést a Fidesz ma hatékonyabban tölti ki. „Most is jól látta meg a szélsőjobboldal a kínálkozó lehetőséget. Az alkalmi stratégia azonban nem ismételhető meg országosan; 2014-ben nem lesz 106 'Toroczkai-méretű' kihívó, a Fidesz és a baloldal is bele fog állni a kampányba, és e pártok országos jelenléte, illetve a Jobbik elszigeteltsége egy egyfordulós választáson a szélsőjobboldal komoly visszaesését is eredményezheti” - nyilatkozta a Népszabadságnak a Republikon Intézet elemzője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.