Fiktív bejelentésekkel manipulálta a választást Kocsis Máté édesapja

Másfélszeresére nőtt a 2010-es önkormányzati választás előtt egy Borsod megyei kistelepülés szavazásra jogosult polgárainak száma. Az ügyészség megállapította: fiktív lakcímbejelentések történtek, és ezért a Fidesz kommunikációs igazgatójának édesapját is megrovásban részesítették.

Közokirat-hamisítás miatt megrovásban részesítette a szikszói ügyészség a Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté édesapját. Kocsis Sándor Abaújlakon alpolgármesterként részt vett abban az akcióban, amelynek nyomán a 2010-es önkormányzati választások előtti napokban negyven választópolgárral gyarapodott a falu lakossága. Öt személyt a Kocsis család házába jelentettek be – írja az Átlátszó.hu.

Az encsi rendőrkapitányság a 2010. október 3-i helyhatósági választással összefüggésben ismeretlen tettesek ellen indított nyomozást, mert „Abaújlak községbe folyamatosan állandó lakcímre jelentkeztek be úgy, hogy az adott lakcímen nem laktak, életvitelszerűen nem tartózkodtak, így a bejelentkezésükkel közreműködtek abban, hogy a hatósági nyilvántartásba a valóságtól eltérő, valótlan adatok kerüljenek. Abaújlak községben az eredeti választói jegyzékben 81 fő választásra jogosult személy került rögzítésre, mely létszám 2010. október 2-án lezárt választási névjegyzékben 121 főre emelkedett” – olvasható az ügyészség 2012. december 12-i határozatában. A 2010-es önkormányzati választásokon a 121-ből 113 szavazó jelent meg.

A választás előtt nyolc abaújlaki ingatlanba az addig más Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, főképpen Szikszón élő lakosokat jelentettek be. Az ügyészség szerint a „legtöbb esetben az ingatlan tulajdonosai, haszonélvezeti jogosultja, mint szállásadók aláírásával ellátott bejelentkezési okiratok felhasználásával. Ezzel bűnsegédként közreműködtek abban, hogy a hivatalos hatósági nyilvántartás valótlan adatokat tartalmazott”.

Az Átlátszó.hu úgy tudja, hogy a harmincegy gyanúsított közül az egyik Kocsis Máténak, a Fidesz kommunikációs igazgatójának, Józsefváros polgármesterének édesapja volt. Ő öt személyt jelentett be az idősebb fia, Kocsis Gergely András tulajdonában lévő abaújlaki házba. A Völgy utca 16. szám alatti ház tulajdoni lapja szerint az ingatlant 1994-ben Kocsis Máté vásárolta meg, majd az 2009 januárban a testvére tulajdonába került, és akkor szerzett rajta haszonélvezeti jogot az édesapjuk.

Az ügyészségi határozatból kiderül: Kocsis Sándor a bűncselekmény elkövetését elismerte. A fiktív lakcímbejelentésekben egyébként a jelenlegi polgármester szintén közreműködött: ő 2010. szeptember 22-23-án – ugyanazokon a napokon, amikor Kocsis Sándor is – három személyt fogadott be saját otthonába.

A gyanúsítottak azzal védekeztek, nem voltak tisztában azzal, hogy bűncselekményt követnek el. Többen azt állították, hogy Abaújlakon készültek letelepedni, mások pedig valamilyen családi okra hivatkozva jelentkeztek be Abaújlakra, de folyamatosan egyikük sem tartózkodott a településen.

Már nem veszélyesek a társadalomra

Mindezek alapján az ügyészség bizonyítottnak látta, hogy fiktív lakcímbejelentések történtek. „A közokirat-hamisítás megvalósul, ha a gyanúsított olyan címre kéri tartózkodási helyének bejegyzését, amely ténylegesen nem az, és ezáltal valótlan adat kerül bejegyzésre a közhiteles nyilvántartásba” – állapította meg a vádhatóság.

A szikszói ügyészség 2010. december 12-én mégis megszüntette nyomozást, mert „a gyanúsítottak cselekménye már nem veszélyes, vagy oly csekély fokban veszélyes a társadalomra, hogy a törvény szerint alkalmazható legenyhébb bűncselekmény kiszabása (…) is szükségtelen”. A közokirat-hamisítást elkövető személyeket ugyanakkor megrovásban részesítette.

A 2010-es választásokon a korábbi polgármester, Pollák István Zoltán győzött 76 szavazattal, vetélytársa 35 szavazatot kapott. Abaújlakon 2006-ban 93 választópolgárt tartottak számon, és akkor Pollák 63 szavazattal nyert, s az ötfős képviselő-testület tagja lett Kocsis Sándor is, aki egyúttal a település alpolgármestere lett – emlékeztet az Átlátszó.hu.

Kocsis Sándor a 2010-es választáson nem indult, viszont a Horthy Miklós Társaság alelnöki pozícióját megőrizte, csakúgy mint a történelmi vitézi rendben örökölt vitézi címét.

Az abaújlaki lakosság gyarapodását a Központi Statisztikai Hivatal adattára is rögzítette: 2010. január 1-én 111, egy évvel később már 137 fő volt a település nyilvántartott népessége, ami 2012-ben sem csökkent 131 alá. Ez arra utal, hogy a 2010-ben fiktív módon bejelentkezettek többsége elvileg ma is a település lakója.

A megyei kormányhivatal nem tud semmiről

A megyei kormányhivatalnak nincs tudomása az esetről – tudta meg az Átlatszó.hu Demeter Ervin kormánymegbízottól. „Az ügyészség az eljárás folyamán, vagy azt követően nem kereste meg hivatalunkat, az eljárás eredményéről nem értesítettek. Ügyfél bejelentéssel nem fordult a hivatalunkhoz, az említett tárgyú ügyben Abaújlak község vonatkozásában nem jártunk el és jelenleg sincs folyamatban lévő ügyünk” – közölte.

Szerinte amennyiben a lakcímbejelentéssel kapcsolatos ügyekben az ügyészség eljárt és döntést hozott, annak következményeit az érintettek viselik. A lakcímnyilvántartás vezetése a helyi jegyző feladata, és ha ő értesült az eljárásról, szükség lehet a helyi lakcímnyilvántartás aktualizálására.

A portál a lakosságszámra vetített állami normatív támogatás kapcsán is kérdéseket tett fel. Demeter szerint a támogatás folyósításának, felhasználásának szabályosságát a Magyar Államkincstárnak kell ellenőriznie. A kormánymegbízott ugyanakkor cikk szerzőjét arra kérte, amennyiben tudomása van arról, hogy pénzügyi visszaélés vagy szabálytalanság történt, vagy alapos gyanúval rendelkezik ezek tekintetében, tegyen az illetékes állami szerveknél hivatalos bejelentést.

Az Átlátszó.hu megkereste a selyebi körjegyzőséget, intézkednek-e a lakcímnyilvántartás aktualizálása érdekében. Nevelős Zita megbízott jegyző elmondta: elődje nemrégiben távozott, és az utódját pályázaton választják ki. Ha júliusban sikerül kinevezni az új körjegyzőt, azt követően körülbelül fél év múlva érdemes visszatérni az abaújlaki fiktív lakcímbejelentések ellenőrzésére - mondta.

Pollák István a portál megkeresésére nem kívánt nyilatkozni, másodszorra pedig letette a telefont.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.