Balatonfüredi vitorláskikötő: átjátszás vagy fejlesztés?

A Jobbik szerint felháborító és "vérlázító", ahogyan a kormánypártok és "a hozzájuk közeli oligarchák" lényegében privatizálták a balatonfüredi vitorláskikötőt, ezért az ellenzéki párt hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz az ügyben. Az önkormányzat szerint a magáncégek bevonására a fejlesztések érdekében volt szükség.

Szilágyi György és Kepli Lajos országgyűlési képviselők közölték: az állam tavaly ősszel adta át ingyenesen a balatonfüredi önkormányzatnak a kikötőt, azzal a feltétellel, hogy azt 15 évig nem idegenítheti el. Kepli Lajos emlékeztetett arra, hogy a kikötő az egyetlen olyan olimpiai központ, amely nem veszteséges: évente 100-110 millió forint bevételt termelt a sportköltségvetésnek. Úgy fogalmazott: ennek ellenére az önkormányzat 2012 decemberében egy 30 napos, "személyre szabott" pályáztatást követően évi 15 millió forintért bérbe adta a kikötőt egy konzorciumnak, amelynek tagja a Közgép Kft., a Swietelsky Kft. és Fonyó Károly, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökségi tagja, Simicska Lajos üzlettársa.

Hangsúlyozta: az önkormányzat ezzel a döntéssel ha jogilag nem is, de lényegében egy földhasználati szerződéssel igenis elidegenítette az ingatlant, hiszen kizárólagos használati jogot adott a konzorcium tagjainak. Szilágyi György szerint ez egy "bújtatott privatizáció", hiszen az egyébként több mint egymilliárd értékű ingatlanokkal rendelkező és éves szinten több mint 100 millió forint nyereséget termelő kikötőt évi 15 millió forintért "átjátszották" magánszemélyek kezébe. Kepli Lajos hozzátette: a döntéssel anyagi kár is érte Balatonfüredet, hiszen a város majdnem 100 millió forintos bevételtől esik el évente, ezért a Jobbik hűtlen kezelés miatt feljelentést fog tenni az ügyben.

Az ügyről sajtóközleményt adott kia a szövetség és a balatonfürdei önkormányzat. E szerint arról született megállapodás a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, Gál András Levente és Balatonfüred polgármestere, Bóka István között, hogy korábbiaknál minden szempontból kedvezőbb feltételek teremtődnek a vitorlás rendezvények, versenyek és edzőtáborok számára már 2013-tól a balatonfüredi Zákony utcai sporttelepen, amely Magyarország egyik legjelentősebb vitorlás infrastruktúrája.

Balatonfüred önkormányzata tájékoztatta a vitorlás telepet balatoni központjaként, valamint a jelentősebb hazai és nemzetközi versenyek bázisaként használó Magyar
Vitorlás Szövetséget, hogy tulajdonosként 15 éves kötelezettség terheli a telep gyermek és ifjúsági sportcélokra történő hasznosítására. A város vezetése arról tájékoztatott, hogy - többek között a nemzetközi versenyek fogadása érdekében - szükséges, milliárdos nagyságrendű fejlesztések és a hatékony üzemeltetés céljából pályázaton magánpartnert von be, akivel szemben érvényesíti a Magyar Vitorlás Szövetséggel közösen kialakított, hosszú távú elvárásrendszert. A két kiválasztott a Közgép és a Swietelsky. A magánpartner partner bevonásával megvalósuló fejlesztési koncepciót több évvel ezelőtt a Magyar Vitorlás Szövetséggel közösen dolgozták ki.

Az MVSZ és a városvezetés egyetért abban: elvárás, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően a vitorlásbázisból befolyó bevételeknek a telep fejlesztését és az szolgáltatások javítását kell szolgálniuk, az ingatlan alapvető rendeltetése pedig továbbra is vitorlás sportközpont marad. Az MVSZ üdvözölte, hogy város elkötelezettségét arra, hogy a korábbiakhoz képest jelentősen kedvezőbb anyagi és színvonalbeli szolgáltatást kapnak már 2013-tól a vitorlásbázison mind a szövetség, mind a versenyzők.

A telep egyébként főhelyszíne lesz 2013. nyarán a szokásos bajnokságok, így a Fehér és a Kék Szalag mellett az Európa- és világbajnokságnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.