Fideszes csúsztatás Centrum-ügyben?

Azonnali hatállyal felbontaná a VI. kerület szerződését a Centrum Parkoló Kft.-vel a KDNP-s Wertán Zsolt Zoltán, a feladatot pedig az önkormányzat saját cégére bízná. Terézváros vezetése szerint épp a képviselő akadályozta meg az erről szóló előterjesztés múlt heti elfogadását, 2003-ban pedig az ő voksával biztosította a minősített többséget ahhoz, hogy a Centrum a már akkoriban is létező problémák ellenére biztosan kitölthesse 10 éves szerződését.

Wertán  Zsolt Zoltán, terézvárosi kereszténydemokrata képviselő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a jelenlegi feltételek mellett a parkoltatásból 100-150 millió forintos bevétele van a kerületnek; ha azt az önkormányzat saját cégére bízná, akkor milliárdos összeg folyhatna be évente. Ezzel a hiány jelentős része lefedhető lenne, és lehetőséget adna a kerületnek a hosszú távú működésre.

A politikus közölte, a szerződés felbontása érdekében előterjesztést szeretnének benyújtani a képviselő-testülethez. A politikus, utalva arra, hogy az Országgyűlés kedden módosította a közterületi parkolás jogi szabályait, azt mondta, ezzel lehetőség nyílik a szerződés azonnali hatállyal történő felbontására. A kerület szerződése a céggel tavaly szeptemberben járt le, ezért júliusban közbeszerzési eljárást indítottak, amelyet azonban a közbeszerzési döntőbizottság megsemmisített és hárommillió forintos bírságot rótt ki Terézvárosra.

A részletekről szólva Wertán Zsolt Zoltán kiemelte, az ajánlati felhívás olyan kitételeket tartalmazott, hogy gyakorlatilag csak a Centrum tudott jelentkezni. Ezután a kerület vezetése meghosszabbította a parkolócég szerződését, de a korábbinál sokkal rosszabb feltételek mellett. Így a működéshez szükséges eszközökért - amelyek ekkor már a kerület birtokában voltak - bérleti díjat, és karbantartást sem kértek. Ez a szerződés két hónapos felmondási határidővel azóta is fennáll.

Az önkormányzati képviselő arról is beszélt, hogy a főváros érdeke a parkolás egységes kezelése lenne. Ésszerű volna egy fővárosi parkolási társulás létrehozása, ezáltal ugyanis az egész rendszert olcsóbban lehetne működtetni.

A terézvárosi polgármesteri hivatal lapunkhoz eljuttatott közeléményében reagált a képviselő felvetéseire. Mint írják, sajnálattal tapasztalják, hogy „Wertán Zsolt Zoltán, a Fidesz-KDNP képviselője egyszerre rövid- és hosszú távú emlékezetkiesésben is szenved”. Nehéz ugyanis komolyan venni a mai bejelentését annak fényében, hogy a múlt heti terézvárosi képviselő-testületi ülésen az ő javaslatára került le a fizetőparkolás jövőjéről szóló előterjesztés a napirendről.

Ez alapján ugyanis valóban dönthetett volna úgy az önkormányzat, hogy saját tulajdonú társasággal folytatja a parkolási díjak beszedését. Ha a kerületi Fideszt érdekelné, hogy az önkormányzat többletbevételekhez jusson a parkolási díjakból, akkor delegáltjaik a Bajor Zoltán alpolgármester által benyújtott szakmai anyag, nem pedig frakciótársuk médiaszereplési tervei alapján döntöttek volna.

„Azon már meg sem lepődünk, hogy ha a képviselő a múlt heti döntésére nem emlékszik, akkor azt is elfelejtette, hogyan szavazott a parkolásról 2003 júniusában. Voksával ugyanis ő biztosította a minősített testületi többséget ahhoz, hogy a Centrum Kft. a már akkoriban is felmerült problémák ellenére biztosan kitölthesse 10 éves szerződését Terézvárosban – szögezi le a közlemény. Hozzátéve: az is elképzelhető persze, hogy „Wertán úr csupán nagyon előrelátó, hiszen ha akkor nem támogatja a Centrumot, akkor most nem is tarthatott volna sajtótájékoztatót az előnytelen megállapodás felmondásáról”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.