Nem voltál elég körültekintő – Fideszes bírálat a fideszes polgármesternek

Nyílt levélben bírálja az azeri Shushával aláírt partnervárosi kapcsolatfelvételről szóló szándéknyilatkozat miatt Faragó Lászlót, Gyöngyös fideszes polgármesterét Balázs József, a választókerület szintén fideszes országgyűlési képviselője.

A szándéknyilatkozatot a jelenleg örmény ellenőrzés alatt álló hegyi-karabahi Shusha azeri polgármesterével május 9-én Gyöngyösön írta alá Faragó József. A kapcsolatfelvételt a Jobbik kezdeményezte, a dokumentum ünnepélyes aláírásán jelen volt Vona Gábor pártelnök is.

Balázs József az MTI-hez pénteken eljuttatott nyílt levélben úgy vélekedik, hogy az inkább kommunikációs, mint érdemi eredménnyel kecsegtető kapcsolat károkat okoz Magyarországnak és Gyöngyösnek egyaránt.

"Úgy érzem, Te nem voltál eléggé körültekintő, alapos, megfontolt akkor, amikor egy olyan várost javasoltál testvérvárosnak Gyöngyös számára, (...) amelynek bizonytalan a geopolitikai helyzete, miközben az érintett állam a belső feszültségektől sem mentes. Bizonyára te sem gondoltad végig, hogy ezzel a lépéseddel hazánk negatív nemzetközi megítélésében is szerepet vállalsz, hiszen ellenkező esetben valószínűleg megfontoltabban cselekedsz" - fogalmazott a képviselő.

Balázs József szerint "egy ilyen látványosan helytelen irányultságú városi külpolitika" ellenérzéseket válthat ki a világ túlnyomó többsége számára elfogadott hazai és külföldi befektetői körökben.

Hegyi-Karabah, az Azerbajdzsánba ékelt örmény enklávé hovatartozása miatti konfliktus a mai napig nem jutott nyugvópontra. A többségében örmények lakta terület jelenleg örmény ellenőrzés alatt áll. Az 1990-es években Azerbajdzsán és Örményország mintegy harmincezer ember életét követelő háborút vívott érte, ennek az 1994-ben aláírt tűzszünet vetett véget. A terület sorsának végleges rendezéséről azóta folynak sikertelen tárgyalások.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.