Fidesz szerint arcátlan, hogy Gyurcsány különgéppel utazott

A Fidesz a jelenlegi válsághelyzetben és a kormány brutális megszorításai közepette arcátlannak és felháborítónak tartja, hogy a miniszterelnök 12 millió forintból különgépen utazott Madridba a múlt héten - mondta Ágh Péter, az ellenzéki párt politikusa keddi sajtótájékoztatóján. A kormányszóvivői iroda közleményben reagált; mint írták Gyurcsány Ferenc a gazdaság élénkítése, a pénzügyi válság hatásainak enyhítése miatt utazott el, és az utazás legolcsóbb alternatíváját választották.

A fideszes politikus a miniszterelnök parlamenti dolgozószobája melletti folyosón újságíróknak azt mondta: Bukarest és Davos után ez Gyurcsány Ferenc miniszterelnök harmadik különgépes utazása. Szerinte ugyanakkor a jelenlegi válsághelyzetben, amikor a kormány brutális megszorításokkal sújtja az embereket, a kormányfőnek példát kellene adni. Ez nyilvánvalóan nem sikerül, hiszen a miniszterelnök és stábja 12 millió forintért utazott Madridba - tette hozzá.

Felháborítónak nevezte, hogy a miniszterelnök ígérete ellenére továbbra sem állították le a kommunikációs költségeket és a kormányzati luxuskiadásokat, hiszen például kiderült, hogy közpénzből fotópályázatot indítottak, és külföldi újsághirdetésekre költöttek.

A kormányszóvivői iroda közleményben reagált; mint az MTI-nek írták, a miniszterelnök a gazdaság élénkítésének céljából repült Spanyolországba, majd onnan a V4 csúcsra, végül múlt hét pénteken Brüsszelbe egy informális találkozóra.

A kormány az eddigi gyakorlatnak megfelelően járt el, vagyis kizárólag akkor bérel repülőgépet, amikor az feltétlenül szükséges - szögezi le a kommüniké.

"Ennek megfelelően Varsóba és Brüsszelbe menetrend szerinti járattal utazott a kormányfő és kísérete, csupán a madridi út esetében volt szükség különgép bérlésére" - hangsúlyozta a kormányszóvivői iroda. A bérlést azzal indokolták, hogy nem volt "megoldható" a menetrend szerinti utazás, emellett nem bérelt géppel egy nappal korábban érkeztek volna és a delegáció szállásának költségeit is biztosítani kellett volna.

A kormányszóvivői iroda emlékeztetett arra, hogy míg Orbán Viktor miniszterelnökségének négy éve alatt ötven alkalommal béreltek különgépet, addig az elmúlt hat évben összesen 45 esetben volt erre példa. Mint írták, Orbán Viktor egy év alatt 176 millió forintot, 2002 és 2006 között Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc pedig 151 milliót költött különgépek bérlésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.