Fidesz:piaci szereplők ne nyerészkedjenek a tankönyvárakon

A tankönyvek árait állami kontroll védi a túlzott drágulástól, néhány éven belül pedig minden általános iskolás diák ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez - reagált a Fidesz szóvivője Kunhalmi Ágnes (MSZP) keddi kijelentéseire.

Hoppál Péter közleményében úgy fogalmazott: a szocialisták érdemi mondandó helyett a kisiskolásokat és szüleiket próbálják meg hergelni. Hangsúlyozza: az állami tankönyvellátás garantálja, hogy piaci szereplők ne nyerészkedjenek a tankönyvárakon, "ahogy azt a Gyurcsány-Bajnai-kormány alatt tették, amikor a tankönyvek árának drágulása felgyorsult".

A fideszes politikus hozzátette: a tankönyveket terjesztő Könyvtárellátó Nonprofit Kft. bevételeit a tankönyvellátásba forgatja vissza, ezáltal kizárt, hogy a tankönyvellátásból bármely cég - a családok terheit növelve - extraprofitra tegyen szert.

Kiemelte azt is, már jelenleg is 600 ezer rászoruló, nagycsaládban élő, illetve elsős diák számára teljesen ingyenes a tankönyvcsomag, emellett pedig az állami tankönyvellátás legfontosabb célja, hogy néhány éven belül minden általános iskolás diák ingyenesen jusson hozzá a tankönyvekhez. Ez a következő években felmenő rendszerben valósul meg - írta Hoppál Péter.

Kunhalmi Ágnes keddi sajtótájékoztatóján azt kérdezte Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkártól, igaz-e, hogy a tankönyvterjesztés után a kormány a tankönyvpiacot is államosítani akarja. Az Index a múlt héten írt arról, hogy értesülései szerint a kormányzat egy kis kiadón, a Nemzeti Közszolgálati Tankönyvkiadó Zrt.-n keresztül akarja átrendezni a 14 milliárdos tankönyvpiacot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.