Fidesz-közeli offshore-lovagok kalandjai

Ha harc, hát legyen harc. Az offshorelovagok blogja visszavág.

Ha szabadságharc, akkor legyen szabadságharc, mondaná az egyszeri közkatona. Ez a blog arról szól, hogy a Fidesz környékén és vezérkarában kinek hol milyen offshorecégekben van érdekeltsége. Ahogy az egyszeri magyar-dakota mondja: érdemes előbb a saját háztáj előtt söprögetni, és észrevenni a saját szemünkből kiálló gerendát. Emígyen hirdetnek háborút az offshorelovag.blog.hu írói. A szerzők Orbán Viktor jegybank elnökét támadó megnyilatkozására válaszul indították el blogjukat.

Mint ismeretes a Fidesz elnöke, a miniszterelnöki szék várományosa Orbán Viktor hétfőn egy budapesti nemzetközi sajtótájékoztatón kijelentette: igencsak kétséges, hogy a magyar jegybank, illetve Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megfelelően látta el feladatát az elmúlt években. A választásokat kétharmados többséggel megnyerő Fidesz elnöke jelezte: a felügyeletnél változásokra van szükség, az MNB pedig a jövőben „nem lehet az offshore-lovagok háza". A távozásra való felszólítást másnap Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke is megerősítette a TV2 Mokka című műsorában.

A blogírók összesen hét Fidesz közeli ügyletet sorolnak elő.

Kékessy Dezső, volt párizsi nagykövet a Diachem Kft. révén több szálon kötődik Fidesz-közeli üzleti körökhöz. Sőt a blogírók szerint a szálak egyenesen az Orbán Viktor családjának tokaji vagyonszerzése ügyében felbukkant Kékessy Dezső, az Orbán-kormány idején hazánk párizsi nagykövetének hozzátartozóihoz vezetnek.

Fellegi Tamás, minisztervárományos a tendereztetés kellős közepén, 2008. december 8-án a Content Zrt.-be beszállt a Layland Enterprises Magyarország Kft. és ugyanezen a napon Fellegi Tamás és Lantos Csaba a Content igazgatóságának és a Mobinet felügyelőbizottságának is tagja lett. A Laylandot pár nappal korábban, november 25-én hozták létre, két tulajdonosa az Edinburghban bejegyzett Layland Enterprises Limited  és Fellegi Tamás volt. A Layland Magyarországot aztán tavaly júliusban egy Bloomsbury International nevű Seychelle-szigeteki off-shore cégbe vitték ki.

Liszkay Gábor, Magyar Nemzet főszerkesztője például több mint 3 évig képviselt egy Amerikában bejegyzett off-shore céget, amely egyik ingatlanhasznosító vállalkozásának is társtulajdonosa volt.

Töröcskei István, a Hír Tv volt tulajdonosa egyik pénzügyi cégén egy libériai bejegyzésű off-shore társasággal osztozik.

Lantos Csaba, a Heti Válasz volt tulajdonosa csak az elmúlt 2 évben legalább 4 esetben volt tulajdonosa off-shore cégeknek, vagy adta el cégeit ilyen társaságoknak.

Baji Csaba az MVM leendő verzérigazgatója jelenleg az E-OS nevű független energiakereskedő igazgatósági tagja. Tavalyig a társaság áttételes tulajdonosa volt a szolnoki, úgyszintén sokak által a Fidesz környezetéhez sorolt Nyerges Zsolt. Azóta a vállalat egy Energy Swiss Invest AG nevű, az interneten csak cégregiszterekben fellelhető -vagyis erősen offshore jellegűnek tűnő - társaság tulajdonában áll.

Nyerges Zsolt a formális pozíciók egy részének besöprésén túl a Left & Left Rt., a Megaplast Rt., valamint a Közgép Gép- és Fémszerkezetgyártó Rt. tőkeemeléssel többségi tulajdonrészt szerzett a Dunaferr leányvállalatában, a Dunaferr Fejlesztő és Vagyonkezelő Rt.-ben. A tranzakcióban részt vevő cégek mindegyike szorosan kötődött az Axon-birodalomhoz; a Megaplast Rt. vezérigazgatója 1999-ig Kun Zoltán, 1999 és 2001 között testvére, Kun Árpád, majd 2001 májusától ismét Kun Zoltán, akinek védője, Nyerges Zsolt 2001 februárig a Megaplast felügyelőbizottsági tagja.

A blog szerzői ezzel nem tekintik lezártnak a Fidesz-közeli offshore-lovagok keresését, olvasóiktól kérnek ehhez segítséget.

Helyreigazítás

„Helyreigazítás: 2010. április 28. napján a ’Fidesz-közeli offshore-lovagok kalandjai’ c. cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy Fellegi Tamás tulajdonosa annak a Layland Enterprises Magyarország Kft.-nek, amelyet 2009. júliusában egy Bloomsbury International nevű Seychelle-szigeteki off-shore cégbe vittek ki.

A valóság ezzel szemben az, hogy Fellegi Tamás tagsági jogviszonya a Layland Enterprises Magyarország Kft.-ben 2009. május 30. napjával törlésre került, ügyvezetői tisztségéről pedig 2009. május 31. napján lemondott. A Bloomsbury Hungary Koordinációs Korlátolt Felelősségű Társaság tagsági jogviszonyának kezdete 2009. július 24. napja, így ennek a tulajdonos-változásnak Fellegi Tamás már nem volt részese.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.