Fidesz: új korszak kezdődik a családok életében a gyed extrával

A január elsején hatályba lépett gyed extrával új korszak kezdődik a családok életében 2014-ben - mondta Pelczné Gáll Ildikó.

A politikus szerint az európai uniós szinten is egyedülálló gyed extra óriási lehetőség az édesanyáknak, hiszen nem kell választaniuk a gyermekvállalás és a munka között.

A legfrissebb statisztikai adatokkal kapcsolatban - amelyek szerint tavaly szeptember-novemberben a 15-64 éves nők körében a foglalkoztatási ráta 1,0 százalékponttal 53,7 százalékra javult - Pelczné Gáll Ildikó hangsúlyozta, hogy a gyed extrával erősödhet a kedvező trend, tovább emelkedhet a női foglalkoztattak 1 millió 825 ezres száma.

Kifejtette: a január 1-jén hatályba lépett új intézkedésekkel gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. A törvény része az is, hogy testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például egy időben két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, a negyedik pedig a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezménye. Utóbbi lépés lehetővé teszi, hogy "végre a vállalkozói érdek és az anya érdeke egy közös tengely mentén haladjon" - fogalmazott a Fidesz alelnöke.

Pelczné Gáll Ildikó arra is felhívta a figyelmet, hogy 2009-ben 26 600 bölcsődei hely volt az országban, 2012-ben pedig már ennél mintegy tízezerrel több, és ezt idén további háromezerrel akarják növelni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.