Fidesz: tovább működhetnek a 'volt egyházak' iskolái

Nem lehetetlenülnek el azok az egyházi iskolák, amelyek fenntartói a jövőben nem minősülnek egyházaknak, mert az állami feladatot is ellátó közösségek az év végéig megállapodást köthetnek az állammal, az általuk folytatott tevékenység finanszírozására.

Ezt Ékes Ilona képviselő mondta, amikor az LMP-s Osztolykán Ágnes szerdai szavaira reagált.

Osztolykán Ágnes szerdán arra hívta fel a figyelmet, hogy az új egyházügyi törvény nyomán elveszítette egyházi státuszát a 13 közoktatási intézményt fenntartó Magyar Evangéliumi Testvérközösség, illetve a Sajókazán iskolát működtető Dzsaj Bhím közösség is. A politikus szerint ez azt jelenti, hogy intézményeik finanszírozása bizonytalanná válik.

Az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság fideszes tagja, Ékes Ilona viszont azt mondta, az ilyen közösségek, köztük az Osztolykán Ágnes által említett kettő is, azért köthetnek szerződést az állammal, mert utóbbi elismeri a hasznos tevékenységeket.

Azt viszont hozzátette, hogy a szerződések megkötését minden esetben egyénileg fogják mérlegelni, mert vannak olyan, egyházként bejegyzett közösségek, amelyek "közel sem hitéleti tevékenységet folytattak".

Közölte, hogy a megállapodási igényeket a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumon (KIM) belül az egyházügyi államtitkárságra lehet benyújtani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.